Oekraïense bevolking krimpt met ruim een vijfde tegen 2052

Nieuws

Demografisch onderzoek wijst op sterke invloed van Russische invasie

Oekraïense bevolking krimpt met ruim een vijfde tegen 2052

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

Verschillende Oostenrijkse onderzoeksinstellingen brengen elke twee jaar de belangrijkste bevolkingstrends in 45 Europese landen in kaart. De laatste editie daarvan onthult een sterke invloed van de Russische invasie in Oekraïne op de demografische trends in het land.

Grootste migratiestroom

De invasie in februari 2022 resulteerde in de grootste volksverplaatsing in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Midden 2023 waren 5,9 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht, terwijl nog eens 5,1 miljoen mensen binnen het land op de vlucht waren.

In het meest pessimistische scenario van een lange oorlog zou de bevolking met 31 procent kunnen krimpen tegen 2052.

‘Die beweging heeft de langetermijntrend van bevolkingsafname en lage geboortecijfers in Oekraïne dramatisch versneld en zal nog vele decennia een blijvende negatieve impact hebben op de bevolkingsstructuur en -dynamiek van het land’, zegt Tomáš Sobotka van het Instituut voor Demografie aan de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen. ‘De laatste analyses benadrukken ook de belangrijke rol die migratie zal blijven spelen in de toekomstige demografische veranderingen in Oekraïne.’

Blijvende invloed

In samenwerking met het Joint Research Centre van de Europese Commissie werden ook simulaties gemaakt van de verdere trends tot 2052.

In het meest pessimistische scenario van een lange oorlog zou de bevolking met 31 procent kunnen krimpen tegen 2052. Maar zelfs in een optimistisch scenario waarin het land zich snel herstelt, wordt een bevolkingskrimp van 21 procent voorspeld.

Die krimp zal gepaard gaan met de bestaande uitdagingen van een vergrijzende bevolking en een krimpende beroepsbevolking, die de economie en de sociale zekerheid verder onder druk zullen zetten.

Waar zijn de Oekraïense vluchtelingen?

Veel vluchtelingen zijn in nabijgelegen Europese landen terechtgekomen: naast Duitsland (ongeveer een miljoen) vooral Polen (976.000) en Tsjechië (349.000), landen die historisch gezien een laag percentage vluchtelingen in hun bevolking hadden.

De Europese landen met het relatief hoogste aandeel Oekraïense vluchtelingen in verhouding tot hun totale bevolking zijn Montenegro (6,8 procent), Moldavië (4,3 procent) en Tsjechië (3,2 procent), maar ook de Baltische staten: Estland (2,8 procent) , Litouwen (2,4 procent) en Letland (2,3 procent).