Onderhandelingen Pakistaanse taliban in het slop

Nieuws

Onderhandelingen Pakistaanse taliban in het slop

Onderhandelingen Pakistaanse taliban in het slop
Onderhandelingen Pakistaanse taliban in het slop

Joke D'Hooghe

17 februari 2014

Een nieuwe poging voor vredesonderhandelingen tussen de Pakistaanse overheid en de Pakistaanse taliban (TTP) is op maandag afgebroken. Zondagavond meldde een afdeling van TTP via sociale media dat ze 23 Pakistaanse soldaten gedood hadden als reactie op de moord van 23 talibanstrijders door de ordestrijdkrachten. Hierop beslisten afgevaardigden van de overheid unaniem om de onderhandelingen af te gelasten: volgens een woordvoerder is het op deze manier nutteloos te proberen een einde te maken aan jaren van geweld in het onrustige noordwesten van het land.

“We waarschuwden de overheid via de media steeds opnieuw om te stoppen met onze vrienden te doden. Zij waren al in bewaring genomen door veiligheidstroepen, maar werden toch vermoord. Daarom executeerden wij 23 leden van het militaire grenskorps”, schreef Umar Khurrasani, de leider van de lokale taliban in Mohmand, een van de half-autonome tribale gebieden langs de grens met Afghanistan.

Sinds juli 2007 ontvoerden en doodden de Pakistaanse taliban al tientallen soldaten. De 23 korpsleden werden in juni 2010 ontvoerd, en zijn vermoord om de recente dood van talibanstrijders te wreken.

Pas op maandag veroordeelde de Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif de geweldplegingen op de militairen, aangezien geen enkele onafhankelijke instantie Khurassani’s verklaring kon controleren. Telkens er een belangrijke fase in de onderhandelingen komt, wordt volgens Sharif het proces belemmerd.

Onderhandelingscomités blijven terughoudend

Khurassani’s bekendmaking zette opnieuw druk op Sharif, die de onderhandelingen al op gang wil zetten sinds zijn verkiezing in mei 2013. Tot nu toe werden deze regelmatig gestaakt, waardoor een wapenstilstand nog lang niet aan de orde is. Sharif benadrukt nochtans dat dit noodzakelijk is om verdere grondige discussies te starten.

Daarom benoemde hij eind januari een regeringsdelegatie, bestaande uit twee journalisten, een gepensioneerde legerofficier en een voormalige ambassadeur in Afghanistan. Samen met drie door de taliban afgevaardigde religieuze leiders moeten ze naar oplossingen voor het geweld zoeken.

Maar Maulana Abdul Aziz, lid van het talibaanse onderhandelingscomité, zei vorige week nog tijdens een persconferentie dat hij niet bereid is tot dialoog, zolang de regering geen garanties geeft dat ze het reschtssysteem van het hele land zal funderen op de Sharia in plaats van op de seculiere grondwet van Pakistan.

Internationale waarnemers zijn dan ook sceptisch over het effect van de onderhandelingen: de taliban is geen uniforme groep, maar worden in Pakistan wel verenigd door het streven om de regering omver te werpen en zo een islamitische staat te vestigen. Sommige groeperingen gaan hier gewelddadiger mee om dan andere.

Geweld blijft onderhandelingen onder druk zetten

Pakistaanse ambtenaren hebben Sharif’s inspanningen om de ernstige structurele problemen in Pakistan aan te pakken echter geloofd.

In november ging hij in gesprek met de Verenigde Staten, om het noordwesten van Pakistan drone-vrij te krijgen. Hij verdacht er hen immers van vredesonderhandelingen te saboteren, na een aanval op talibanleider Hakimullah Mehsud, waarna de TTP opnieuw weigerde rond de tafel te zitten.

Begin januari doodden talibanstrijders nog twintig soldaten met een autobom, nadat het Pakistaanse leger Noord-Waziristan bestookte met bommen. Hierdoor werden veertig militanten gedood, en vluchtten tienduizenden inwoners uit de regio.