Nieuwe president Lula belooft ontbossing tegen te gaan
Ontbossing Amazonewoud bereikt hoogtepunt in nadagen Bolsonaro
IPS / Mongabay
16 november 2022
De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud bleef in oktober 2022 in stijgende lijn gaan, toen de burgers van de grootste democratie van Zuid-Amerika moesten kiezen tussen twee presidentskandidaten met compleet verschillende agenda's voor het grootste regenwoud op aarde.
Zal de nieuwe Braziliaanse president Lula het tij keren?
Neil Palmer/CIAT (CC BY-NC-ND 2.0)
De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud bleef in oktober 2022 in stijgende lijn gaan, toen de burgers van de grootste democratie van Zuid-Amerika moesten kiezen tussen twee presidentskandidaten met compleet verschillende agenda’s voor het grootste regenwoud op aarde.
Volgens maandag gepubliceerde gegevens van het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek INPE bedroeg de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied in oktober 904 vierkante kilometer. Daarmee komt de totale boskap in de eerste tien maanden van het jaar op 9494 vierkante kilometer, het hoogste cijfer sinds Brazilië in 2006 zijn huidige volgsysteem invoerde. Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd bedroeg de totale ontbossing 7887 vierkante kilometer.
De cijfers kwamen minder dan twee weken nadat Lula da Silva, Jair Bolsonaro nipt versloeg in de tweede ronde. Lula, die tijdens zijn ambtstermijn tussen 2003 en 2010 voor een sterke daling van de ontbossing in het Amazonegebied zorgde, maakte van het behoud van het regenwoud een belangrijk onderdeel van zijn kandidatuur voor het presidentschap. Onder het bewind van Bolsonaro daarentegen werd de infrastructuur voor het behoud van het Amazonewoud ontmanteld.
De ontbossing is onder Bolsonaro sterk toegenomen en bereikte vorig jaar het hoogste niveau in 15 jaar.
De ontbossing is onder Bolsonaro sterk toegenomen en bereikte vorig jaar het hoogste niveau in 15 jaar.
Kantelpunt
Talloze wetenschappelijke rapporten hebben gewaarschuwd dat het Amazonegebied een kantelpunt nadert waarbij ontbossing en de gevolgen van klimaatverandering ertoe zullen leiden dat grote delen van het regenwoud overgaan in een droger savanne-achtig ecosysteem.
Bij een dergelijke verandering zouden miljarden tonnen koolstof vrijkomen door het afsterven van bomen en de toename van bosbranden. Ook zou de regenval in grote delen van Zuid-Amerika afnemen en zouden mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn de negatieve gevolgen ervan ondervinden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Mongabay.