Ontgoocheling na mislukking immigratiewet in VS
Katlijn Meers
29 juni 2007
De nieuwe immigratiewet in de Verenigde Staten blijft in de ijskast zitten. In de Senaat was donderdag geen meerderheid die over de wet wou stemmen. Activisten en immigranten reageren verbolgen op deze gemiste kans op een beter leven voor miljoenen illegalen.
De mislukte poging om het wetsvoorstel goed te keuren is een nederlaag voor president Bush. Met de wet wilde hij zijn presidentschap in schoonheid afsluiten, maar daar staken vooral zijn eigen Republikeinse partijgenoten een stokje voor. De kans is klein dat de wet opnieuw op tafel komt vóór de presidentsverkiezingen in 2008.
Met de immigratiewet wilde Bush samen met een meerderheid van de Democraten, papieren geven aan 12 miljoen illegalen of mensen zonder wittige verblijfsdocumenten. Om dat voorstel door het parlement te krijgen, werd het gecombineerd met een striktere bewaking van de grenzen. Op die manier moest vermeden worden dat de “regularisatie” massa’s nieuwe illegalen de zou aanzuigen.
Oproep tot dankbaarheid
De Republikeinse tegenstanders in de Senaat zat het vooral dwars dat de illegalen de mogelijkheid zouden krijgen om Amerikaans staatsburger te worden. De senatoren negeerden daarmee de massale oproepen tot aanname van de wet, die migrantenorganisaties en activisten de afgelopen weken lanceerden.
Op de website van de Californische krant Diario San Diego, doet journalist Jorge Ramos een oproep aan de senatoren om de illegalen legaal in het land te laten verblijven. Meer nog, Ramos zegt dat de goedkeuring van de wet een manier is om “dank u” te zeggen tegen de migranten die, legaal en illegaal, in Amerika verblijven.
“De Verenigde Staten moet alle immigranten dankbaar zijn voor hun bijdrage aan de Amerikaanse economie. Alleen daarom al, maar natuurlijk ook omwille van veiligheidsaspecten en humanitaire redenen, moet de senaat papieren geven aan illegalen,” aldus Ramos.
Volgens Ramos ontvangt Amerika veel meer inkomsten van de immigranten dankzij de belastingen die ze betalen, dan dat ze het land geld kosten, voor het formaliseren van hun verblijf en voor medische kosten. Bovendien creëren de immigranten werkgelegenheid, doen ze de jobs die Amerikanen zelf niet willen doen en vervangen ze de groeiende groep gepensioneerden. “Ze leveren voortdurend werkkrachten, waarvan vaak hele nijverheidstakken afhankelijk zijn,” zegt Ramos.
Immigranten hebben daarnaast niet alleen een positieve invloed op de Amerikaanse schatkist. Ze zorgen er ook voor dat hun familie in het land van herkomst minder armoedig leeft dankzij het geld dat ze naar huis opsturen. (Zie dossier Migrantendollars in MO* 45)
Wachten op een nieuwe kans
Maar de oproepen tot aannemen van de wet hebben niet mogen baten. Voorstanders van de wet, zowel senatoren als activisten en immigranten zelf, waren donderdag dan ook erg teleurgesteld over de beslissing van de senaat om de wet te kelderen.
Op de website La Opinion werden reacties binnen het ontgoochelde kamp verzameld. Senator Mel Mártinez, zelf een Hispanic en fervent voorstander van de wet, zei: “Veel mensen waren afhankelijk van dit wetsvoorstel om een beter leven tegemoet te gaan. De beslissing van de senaat om niet te stemmen, doet me dan ook erg pijn.”
Kardinaal Roger Mahony van Los Angeles voelde zich verraden door de politici. “Ons immigratiesysteem blijft verscheurd. Elke dag dat we het huidige beleid laten voortbestaan, maken we een morele en wettelijke blunder.”
Angélica Salas, directrice van de coalitie voor immigrantenrechten in Los Angeles blijft enigszins positief. “We stoppen niet met vechten. Onze laatste hoop ligt nu bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers, die het wetsvoorstel kan doen herrijzen in een verbeterde vorm.”