‘Ontslag’ wegens hoofddoek in Hema Genk doet discussie oplaaien
Liesbeth Merckx
08 maart 2011
De Nederlandse winkelketen Hema heeft een uitzendkracht van haar vestiging in Genk niet in dienst gehouden, omdat er te veel klachten kwamen over haar hoofddoek. Dat schrijft De Standaard. Hoewel Genk een multiculturele stad is, reageren de klanten negatief op de hoofddoek van het meisje.
De uitzendkracht, een Limburgse jonge vrouw, werkte aanvankelijk zonder hoofddoek. Ze vroeg pas achteraf aan de winkelleiding om een hoofddoek te dragen. Haar verzoek werd goedgekeurd, maar na klachten van klanten moest ze haar hoofddoek toch afzetten, wat ze weigerde. Daarop besliste de Nederlandse hoofdzetel van Hema om het contract van de vrouw niet te verlengen.
Het bewuste Hemafiliaal in Genk reageert niet op het bericht. In de buurt zijn er vooral verbaasde reacties van het winkelend publiek. Cally en Mandy Bader vragen zich af waarom klanten zouden klagen over een hoofddoek. “Mij stoort dat niet, zolang mensen hun werk maar goed doen, maakt het niet uit wat ze dragen”, zegt Cally Bader. “Ik vind dit schandalig”, voegt haar zus Mandy daar aan toe. Naima draagt zelf een hoofddoek en reageert eerder gelaten. “Dit is voor mij geen racisme, maar heeft te maken met de instelling van bepaalde mensen. Sommige klanten accepteren werknemers met een hoofddoek, anderen niet. Dat is nu eenmaal zo.”
Duidelijkheid
Aïscha draagt ook een hoofddoek, maar vindt dat een hoofddoek geen aanleiding mag zijn tot ontslag van een werknemer. “Dat is onterecht. Als ze haar werk niet goed deed, is het wat anders. Een hoofddoek dragen mag geen reden zijn. Ze moet verdere stappen ondernemen.” Amina* woont pas drie dagen in België en afkomstig uit Nederland. “Ik snap er niets van. Hema en Kruidvat staan bekend als winkels die de hoofddoek accepteren. Ik begrijp niet waarom mensen daar moeilijk over doen. Als iemand duidelijk zegt dat er geen hoofddoek toegelaten wordt voor werknemers, is dat voor mij geen probleem. Dat is normaal. Maar eerst toestemming geven en daarna de hoofddoek toch verbieden, kan niet.”
Diverse samenleving
Op zowel de Nederlandse als de Belgische Facebookpagina van Hema regent het reacties. Dit voorval doet een oud discussiepunt oplaaien: wel of geen hoofddoek op het werk. Hema zelf postte een officiële reactie, waarin ondermeer staat: ‘Wij realiseren ons dat het een gevoelig onderwerp betreft en wij betreuren dat wij onderdeel worden van een politieke discussie. In België is het klaarblijkelijk niet gebruikelijk een hoofddoek te dragen in winkelketens, supermarkten en publieke functies. Hema conformeert zich aan de gewoonten van een land.’ “Ik herinner me niet dat de hoofddoek verboden is bij winkelketens”, reageert Aicha Bouharras van het Internationaal Comité in Hasselt. “Bij Ikea bijvoorbeeld is de hoofddoek toegelaten op voorwaarde dat de kleuren overeenstemmen met het uniform. Ik vind het vooral jammer dat de negatieve reacties van de klanten komen, terwijl we hier in Genk toch een diverse samenleving hebben.”
*Amina is een pseudoniem
© 2011 - Stampmedia/Xios — Liesbeth Merckx