Ontwikkelingshulp transparanter dan ooit

Nieuws

Aid Transparency Index 2024

Ontwikkelingshulp transparanter dan ooit

De grootste hulporganisaties ter wereld zijn transparanter dan ooit. Dat blijkt uit de hoge gemiddelden in de laatste Aid Transparency Index 2024.

De index geeft vijftig grote instellingen en organisaties punten op de manier waarop ze communiceren over hun werking en waar de hulp precies naartoe gaat.

De gemiddelde score van die vijftig organisaties in 2024 was de hoogste tot nu toe: 64,4 op 100. Twaalf organisaties behaalden nu scores in de hoogste categorie “zeer goed”, en amper twee bleven hangen in de laagste categorie.

‘Transparantie over hulp was nog nooit zo belangrijk.’

De top drie wordt aangevoerd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, met een score van maar liefst 98,8 op 100. Ook de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank scoort hoog met 96,3, gevolgd door de Amerikaanse Millennium Challenge Corporation met 93.

Belangrijker dan ooit

Heldere gegevens over hulp is belangrijker dan ooit, zegt Publish What You Fund, de instelling die de index jaarlijks opstelt.

De tool wordt niet alleen gebruikt door hulp- en ontwikkelingsagentschappen, journalisten, denktanks en maatschappelijke organisaties. Hoogwaardige, realtime gegevens zijn ook nodig om de effectiviteit van hulp te verbeteren en donoren ter verantwoording te roepen.

‘Transparantie over hulp was nog nooit zo belangrijk’, zegt Alex Tilley van Publish What You Find. ‘Omdat we worden geconfronteerd met wereldwijde uitdagingen die een gecoördineerde reactie van donoren vereisen. Maar ook omdat we zien dat hulp- en ontwikkelingsgegevens steeds vaker worden gebruikt voor besluitvorming door beleidsmakers en diegenen die beleid willen beïnvloeden. Als een donor niet transparant is, worden zijn rol en impact in het beste geval verkeerd begrepen, of in het slechtste geval onzichtbaar.’