Ontwikkelingslanden investeren meer in groene energie dan ontwikkelde landen
Michiel Petitjean
04 juni 2016
Vorig jaar bereikten zowel de bouw van hernieuwbare energiecentrales als groene investeringen het hoogste peil ooit. Maar overheden moeten samen met de verschillende sectoren blijven inzetten op duurzame vormen van energie. Ontwikkelingslanden deden dat zelfs beter dan de ontwikkelde landen.
The Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21) publiceerde onlangs haar jaarlijks rapport over de wereldwijde toestand van hernieuwbare energie. De Renewables 2016 Global Status Report stelt dat hernieuwbare energiebronnen vandaag al in vele landen concurrentieel zijn met fossiele energiebronnen.
Nooit werden er meer energiecentrales gebouwd dan in 2015. Ook de opgewekte capaciteit door hernieuwbare energie nam met 147 gigawatt nooit meer toe dan vorig jaar. Ook in de transportsector nam duurzaamheid toe. Landen zetten ook meer en meer in op de verkoop van groene energie aan staten die niet over de vereiste technologie beschikken.
De verkoop van groene energie dicht de kloof tussen landen met en landen zonder energiebronnen.
Het rapport toont aan dat hernieuwbare energie financieel even voordelig is als fossiele energie. Ook overheden zetten vaak in op duurzame energiemarkten zoals wind- en zonne-energie. Begin dit jaar hadden 173 landen energiedoelstellingen en in 146 landen ondersteunden de beleidsmakers deze doelstellingen.
Bevindingen
Volgens het rapport hebben steden en gemeenschappen een belangrijke rol te spelen in een wereld die klimaatneutraal zal moeten worden in de toekomst. Beleidsmakers zouden steden moeten organiseren opdat ze niet langer bijdragen aan de vervuiling.
8,1 miljoen mensen werken in de hernieuwbare energiesector.
Global Panorama (CC BY-SA 2.0)
Enkele aandachtspunten die in het rapport aan bod komen, zijn de vraag naar een betere financiering van hernieuwbare energie, meer zorg voor de veiligheid van het milieu en een groeiende vraag naar modernere dienstverlening van energie in opkomende economieën.
Hoewel de energiesector een record wist neer te zetten in het gebruik van wind en zonnewarmte, blijft er nog ruimte voor groei in de transportsector en de verwarmings- en koelsector. Zo staat in het rapport te lezen dat beleidsmakers in beide sectoren zich bewust zijn van een omslag naar groene energie noodzakelijk is, maar dat verandering slechts traag op gang komt.
Groene evolutie
Christine Lins, coördinator bij REN21: ‘Wat opvalt is dat de resultaten gehaald zijn in een periode waarin de prijs van fossiele brandstoffen historisch laag was en hernieuwbare energie nog steeds vaak nadelig uitkomt voor de klant. Toch werden er voor elke dollar die we uitgaven om hernieuwbare energie te stimuleren bijna vier dollar uitgegeven aan campagnes die het gebruik van fossiele brandstoffen promoten.’
‘Voor elke dollar die naar campagnes voor groene energie ging, ging er bijna vier dollar naar campagnes voor fossiele brandstoffen.’
Afgezien van de bouw van hernieuwbare energiecentrales, bereikte ook het aantal investeringen in 2015 een hoogtepunt: wereldwijd werd er 286 miljard dollar uitgegeven aan duurzame energie. Een cijfer dat nog hoger zou liggen wanneer ook de investeringen in grote waterkrachtcentrales van meer dan 50 megawatt in rekening gebracht worden.
China is verantwoordelijk voor meer dan een derde van het totale bedrag. Daarmee investeren ontwikkelingslanden voor het eerst meer in hernieuwbare energie dan ontwikkelde landen.
Groeiende markt
De toegenomen investeringen zorgen ook voor nieuwe jobs en technologische vooruitgang, wat op zijn beurt kostenreducties met zich meebrengt. Vandaag werken er 8,1 miljoen mensen in de hernieuwbare energiesector. Dat staat in schril contrast met de krimpende arbeidsmarkt van fossiele energiebronnen.
Het Global Status Report geeft naast de ontwikkelingen van 2015 ook de trends van 2016 weer. Acties om broeikasgassen terug te dringen die genomen werden in december tijdens het Klimaatakkoord van Parijs, zijn dus niet opgenomen in het rapport.
De trends zijn over het algemeen positief, al waarschuwen de auteurs dat er nog vele uitdagingen zijn voor overheden als zij hun verplichtingen willen nakomen en fossiele brandstoffen volledig willen verbannen.
Fossiele brandstoffen bereikten historisch lage prijzen.
Chris Randall (CC BY-NC 2.0)
Taken overheid
De uitdagingen zijn onder meer om hernieuwbare energie volledig te integreren in de samenleving, politici bewust maken van de gevaren van fossiele brandstoffen, duidelijke regelgeving creëren en fiscale beperkingen wegnemen. Ook de transportsector zou veel trager evolueren dan andere termijnen.
‘De “duurzame” trein rijdt op rails uit de vorige eeuw.’
Arthouros Zervos, bestuurslid van REN21: ‘De hernieuwbare trein mag dan wel aan het rijden zijn, maar dat doet hij op een spoor uit de vorige eeuw: een denksysteem dat nog steeds vertrekt van fossiele brandstoffen en nucleaire energie. De overgang naar hernieuwbare energie moet gestructureerd verlopen.’
Daarom hebben we nood aan een flexibel systeem dat het maximum zal halen uit duurzame energiebronnen. Ook zal de voorziening minder gecentraliseerd en in gemeenschappen moeten verlopen’, besluit Zervos.