Ook bij Britse verkiezingen is klimaat geen thema

Nieuws

Minder aandacht voor klimaat in 2024 in vergelijking met verkiezingen in 2019

Ook bij Britse verkiezingen is klimaat geen thema

IPS / Thomson Reuters News Foundation / Jack Graham

03 juli 20246 min leestijd

Morgen (donderdag) trekken de Britten naar de stembus. Centraal in de campagne staan onderwerpen als immigratie, gezondheidszorg en een groot gokschandaal met voorkennis. Grote afwezige: het klimaat.

De Britse partijen hebben wel standpunten over net zero of nuluitstoot, maar tal van belangrijke klimaattermen doken nauwelijks op in de berichtgeving over de verkiezingen. Dat blijkt uit gegevens van AKAS, een consultancybureau gespecialiseerd in doelgroepen, dat voor zijn UK General Election Impact Tracker gebruik maakte van de GDELT monitoring tool.

Zo werd “klimaat” vermeld in 8 procent van de artikelen in de Britse media over de algemene verkiezingen in de campagne tot 30 juni, vergeleken met 17 procent bij de verkiezingen van 2019. Twee procent van de artikelen bevatte de term “klimaatverandering”, tegenover 10 procent in 2019.

‘Wie er ook in de regering zit na 4 juli zal veel krachtiger actie moeten ondernemen tegen de klimaatopwarming.’

‘Ik vermoed dat geen van de grote partijen erover wil praten, omdat ze niet het gevoel hebben dat ze een bijzonder sterke zaak hebben’”, verklaart Bob Ward, beleids- en communicatiedirecteur bij het Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment aan de London School of Economics.

De twee grootste Britse partijen, de Conservatieven en Labour, hebben hun campagne grotendeels op andere zaken gericht.

It’s the economy

De conservatieve premier Rishi Sunak zwakte vorig jaar belangrijke maatregelen in het klimaatbeleid af, zogezegd om mogelijke backlash voor de nuluitstootdoelstelling te vermijden. De Labour-oppositie van Keir Starmer schroefde haar voorgestelde groene investeringsplannen terug en gaf de schuld aan de economische malaise.

Wetenschappers waarschuwen dat de wereld de inspanningen om de broeikasgasuitstoot te verminderen, moet versnellen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Boven die grens kunnen verschillende gevaarlijke omslagpunten voor het klimaat worden overschreden, zoals het smelten van ijskappen en het verdwijnen van koraalriffen.

In heel Europa is er een groeiende weerstand tegen nieuw beleid om de klimaatverandering aan te pakken, waaronder grote protesten van boeren en lokale campagnes tegen lage-emissiezones.

‘Wie er ook in de regering zit na 4 juli zal veel krachtiger actie moeten ondernemen tegen de klimaatopwarming’, zegt Ward. ‘We bevinden ons nu op zo'n kritiek punt dat het gewoon ondenkbaar is dat dit geen belangrijk onderdeel van de regering wordt.’

Greenlash

Richard Addy, medeoprichter van AKAS, meent dat de afwezigheid van klimaat als thema in de berichtgeving over de verkiezingen een aantal factoren weerspiegelt, waaronder een verminderde consensus tussen de partijen over de noodzaak van actie in vergelijking met 2019, toen de voormalige Conservatieve premier Boris Johnson luidkeels zijn steun uitsprak.

Een andere mogelijke factor die volgens Addy kan bijdragen is de opkomende trend die greenlash werd gedoopt. In heel Europa is er een groeiende weerstand tegen nieuw beleid om de klimaatverandering aan te pakken, waaronder grote protesten van boeren en lokale campagnes tegen lage-emissiezones.

Ward, van het Grantham Research Institute, verklaart dat Labour en de Conservatieven het bespreken van klimaatkwesties ook zouden kunnen vermijden omdat ze beiden een ommezwaai hebben gemaakt.

In een toespraak over de nuluitstoot vorig jaar verzwakte de Conservatieve leider Sunak het klimaatbeleid onder andere door een verbod op nieuwe benzineauto's te verschuiven van 2030 naar 2035, en door de overgang van gasketels naar warmtepompen in huizen te vertragen.

De Labourpartij heeft zich uitgesproken tegen de verschuiving van de regering, maar schrapte zelf een doelstelling om uiteindelijk 28 miljard pond (33 miljard euro) per jaar te besteden aan groene investeringen.

De timing van de verkiezingen in 2019 had waarschijnlijk ook als gevolg dat er een meer uitgesproken debat over het klimaat heerste. De campagne viel toen samen met de VN-klimaattop COP25 in Madrid, terwijl Groot-Brittannië zich voorbereidde op de COP26 in Glasgow, aldus Addy van AKAS.

Huizen isoleren

Voor sommige klimaatkwesties zou de tijd van het jaar ook kunnen meespelen.

‘Er zijn enorme publieke en private investeringen nodig en geen van beide partijen heeft dat ook maar enigszins erkend, laat staan dat ze een plan hebben voor hoe ze dat gaan doen.’

Een verhaal dat de Britse nieuwsagenda heeft gedomineerd sinds de verkiezingen van 2019 zijn de hoge energierekeningen, die omhoog zijn geschoten na de invasie van Rusland in Oekraïne in 2022.

Peter Chalkley, directeur van de Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), verklaart dat de rekeningen de afgelopen maanden waren gedaald, maar dat verwacht werd dat ze zouden stijgen in de aanloop naar de winter, wanneer de kwestie waarschijnlijk weer hoger op de politieke agenda zal komen.

Toch merkte hij dat er tijdens de verkiezingscampagne in de zomer verrassend weinig aandacht was geweest voor woningisolatie, terwijl die ingrepen een grote invloed hebben op de energiefactuur en de partijen in hun verkiezingsprogramma's hadden beloofd om woningverbeteringen uit te breiden.

‘Je zou denken dat de politieke partijen meer zouden doen met het feit dat ze beloven mensen te helpen hun rekeningen te verlagen en hen beter te beschermen tegen toekomstige prijsschokken’, verklaart Chalkley.

Hoewel de Britse partijen van mening verschillen over klimaatkwesties, vindt Ward dat de belangrijkste partijen allebei hun uitgavenplannen moeten opvoeren.

‘Er zijn enorme publieke en private investeringen nodig en geen van beide partijen heeft dat ook maar enigszins erkend, laat staan dat ze een plan hebben voor hoe ze dat gaan doen’, stelt hij vast. ‘Dat vind ik zeer zorgwekkend.’

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door IPS-partner Thomson Reuters News Foundation.