Ook Thaise media zijn scherp verdeeld

Nieuws

Ook Thaise media zijn scherp verdeeld

Lynette Lee Corporal

16 mei 2010

De diepe politieke crisis in Thailand speelt ook de media parten. Ze kampen met grote kritiek, twijfels rond hun geloofwaardigheid en de beschuldiging van partijdige berichtgeving.

De Thaise media waren al verdeeld voor de start van de protesten op 12 maart en werken al sinds begin april onder een noodwet. “De grootste uitdaging voor journalisten is de waarheid te pakken krijgen”, zegt Nophakhun Limsamarnphun van de krant The Nation. “De tweede grootste uitdaging is zichzelf buiten gevaar houden”.

Maar er is niet zomaar één waarheid voor de 67 miljoen inwoners van Thailand, en de verschillende media hebben hun eigen visie. Er zijn ruwweg drie grote groepen te onderscheiden: de media die aan de kant van de overheid staan, de media die aan de kant van de oppositie staan en de media die voor beide standpunten begrip hebben.

Vooral de media van de overheid en de grote nieuwzenders en kranten zijn zwaar onder vuur gekomen om dat ze afwijkende informatie zouden geven. Sommige presentatoren hebben zelfs doodsbedreigingen gekregen, en in maart werd een granaat geworpen naar de staatszender National Broadcasting Services of Thailand. In april omsingelden de roodhemden een bestelbusje van Channel 3, sloegen de ruiten in en joegen de medewerkers van de zender op de vlucht.

Onmogelijk objectief

Volgens Pana Thongmee  van de Nationale commissie voor Telecommunicatie is het vrijwel onmogelijk om onpartijdig te berichten over het conflict. “Wat belangrijk is, is dat de media een gebalanceerde informatie voorzien”, zegt hij. “Tot nog toe is de berichtgeving van de grote mediahuizen onevenwichtig. Ze geven vooral de visie van de stadsbevolking en laten weinig ruimte voor de plattelandsbevolking.”

Volgens Asawin Nedpogaeo, communicatiewetenschapper van de Dhurakij Pundit University, is de partijdige berichtgeving het gevolg van de strenge controle door de overheid. Maar voor Pravit Rojanaphruk van The Nation gaat het niet enkel over censuur. “De media zijn nog meer partijdig en bloeddorstig geworden, en ze vinden dat een gewelddadig einde van de protesten acceptabel is.”