Van de 26 voorbije klimaattoppen werden er amper 5 voorgezeten door een vrouw
Ook volgende klimaattop in Egypte zal geleid worden door een man
IPS / Climate Home News / Joe Lo
19 januari 2022
De volgende klimaattop in Egypte zal niet worden voorgezeten door de ervaren vrouwelijke minister van Leefmilieu Yasmine Fouad, maar door minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry. Van de 26 voorbije klimaattoppen werden er amper 5 voorgezeten door een vrouw.
Egyptisch minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zal de volgende klimaattop voorzitten.
Estonian Foreign Ministry (CC BY 2.0)
De volgende klimaattop in Egypte zal niet worden voorgezeten door de ervaren vrouwelijke minister van Leefmilieu Yasmine Fouad, maar door minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry. Van de 26 voorbije klimaattoppen werden er amper vijf voorgezeten door een vrouw.
Yasmine Fouad vertegenwoordigde Egypte in november op de klimaattop in Glasgow. Ze heeft eerder voor VN-organisaties, ngo’s en universiteiten gewerkt en is een veteraan van het ministerie van Milieu.
Fouad is zelf klimaatwetenschapper en was in 2017 hoofdauteur van een hoofdstuk in het speciale rapport van het wetenschappelijke VN-klimaatpanel (IPCC) over Woestijnvorming. Ook was ze covoorzitter van de financiële gesprekken op de recente Cop26 in Glasgow.
Maar tegen de verwachtingen in zal zij de volgende klimaattop in Sharm El-Sheikh niet leiden. Ze wordt enkel ‘ministeriële coördinator en gezant’. De topfunctie gaat naar Sameh Shoukry, die tot nog toe geen noemenswaardige ervaring of interesse heeft getoond in klimaatverandering.
Opnieuw een man
De beide benoemingen zijn aangekondigd in een gezamenlijke verklaring door Egypte en Groot-Brittannië, na een ontmoeting met Cop26-president Alok Sharma.
De topfunctie gaat naar Sameh Shoukry, die tot nog toe geen noemenswaardige ervaring of interesse heeft getoond in klimaatverandering.
Van de 26 voorbije klimaattoppen werden er 21 voorgezeten door een man. Op elke top waren er meer mannelijke delegatieleden dan vrouwelijke.
Sameh Shoukry is een carrièrediplomaat die zich in 2008 opwerkte tot ambassadeur in Washington voor de toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak, een baan die hij tot 2012 bekleedde, ondanks de Arabische Lente.
Nadat Abdel Fattah el-Sisi in 2014 de macht greep om president te worden, bracht hij Shoukry terug in de regering als minister van Buitenlandse Zaken.
‘Kortaf en grof’
In 2008 beschreef de Amerikaanse ambassadeur Warren Tichenor Shoukry, zijn toenmalige Egyptische tegenhanger in Genève, in een vertrouwelijk bericht als ‘agressief’, ‘onhandig’, ‘kortaf en grof’.
In het bericht, dat later door Wikileaks werd onthuld, schreef Tichenor dat Shoukry een ‘activistische en soms agressieve benadering had van de multilaterale diplomatie in Genève bij het nastreven van doelen die de VS niet steunen’.
Tichenor zei verder dat Shoukry uitstekend Engels en een beetje Spaans sprak, ‘charmant kan zijn’ en een ‘goede gastheer’ die ‘met liefde herinneringen ophaalt aan zijn jaren op de lagere school in de omgeving van Washington DC’.
‘Maar zelfs in zijn persoonlijke houding onthult hij momenten van hardhandigheid, zoals in de spottende manier waarop hij zijn chauffeur behandelt’ of hoe hij ‘kortaf en onbeleefd’ was tegen bezoekers op zijn kantoor.
Weinig klimaatbewust
Nadat Egypte door de African Group was gekozen als gastheer van de Cop27, beloofde Caïro prioriteit te geven aan veerkracht en aanpassing aan de effecten van klimaatverandering.
In het Egyptische klimaatplan dat in 2017 bij de VN werd ingediend, wordt de nadruk gelegd op de kwetsbaarheid van het land voor hittegolven, overstromingen en waterschaarste als gevolg van klimaatverandering. Het land heeft zichzelf nog geen emissiedoelstelling opgelegd. Volgens het Akkoord van Parijs moesten landen de ambitie van hun klimaatplannen tegen 2020 verhogen, maar Egypte moet dat nog doen.
Uit een Ipsos Mori-peiling uit 2020 bleek dat het bewustzijn over klimaatverandering in Egypte lager is dan in andere Noord-Afrikaanse landen. Slechts 26 procent van de Egyptenaren zegt dat klimaatverandering ‘bestaat en voornamelijk wordt veroorzaakt door menselijke activiteit’. In Marokko, dat twee klimaattoppen heeft georganiseerd, is dat cijfer 71 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Climate Home News.