Oorlog in Syrië en Irak dreigt Libanon mee te sleuren

Nieuws

Oorlog in Syrië en Irak dreigt Libanon mee te sleuren

Oorlog in Syrië en Irak dreigt Libanon mee te sleuren
Oorlog in Syrië en Irak dreigt Libanon mee te sleuren

IPS

24 juni 2014

Een zelfmoordaanslag in Libanon doet vrezen dat de soennitische opstanden tegen sjiitische overheersing in Syrië en Irak nu ook weerklank vinden in het land van de ceder.

Vrijdag blies een zelfmoordterrorist zich op aan de bergpas Dahr al-Baydar in de Bekavallei, nabij een legercheckpoint. Het konvooi van Libanese veiligheidschef Abbas Ibrahim was er net gepasseerd. Volgens het Libanese Nationale Persagentschap vielen er twee doden en een aantal gewonden.

“Het gevaar schuilt in de slapende terreurcellen die nog verspreid over het land bestaan. Vorige week alleen al hebben we enkele samenzweringen en bedreigingen voor de veiligheid aan het licht gebracht”, zegt een Libanese officier anoniem.

De Israëlische geheime dienst Mossad meldde op de dag van de aanslag dat islamisten van de aan Al Qaeda gelinkte Abdullah Azzam-brigades een moord beraamden op een Libanese hoge officier, mogelijk generaal Ibrahim.

Hezbollah

Dit jaar trad een veiligheidsplan in werking waardoor al verschillende terroristen gearresteerd konden worden voor hun aandeel in een reeks bomaanslagen in sjiitische regio’s waar de bevolking de militanten van Hezbollah steunt. Momenteel zouden er in Syrië zo’n 5000 Hezbollah-strijders strijden aan de zijde het leger.

Het zijn vooral Syrische soennieten die het voortouw nemen in de opstand tegen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. Zijn clan behoort grotendeels tot de alawitische gemeenschap, een afsplitsing van het sjiitisme.

Omdat Hezbollah de grensstreek in Syrië controleert, kunnen er geen bomauto’s meer vanuit Syrië naar Libanon gebracht worden en hebben terreurgroepen hier aan slagkracht ingeboet. Maar volgens experts zijn ze nog niet uitgeteld.

“Munitie en explosieven worden illegaal in de Bekavallei en Noord-Libanon gesmokkeld”, verklaart Wehbe Katisha, militaire expert en Libanese generaal op rust. “Nieuwe rapporten wijzen ook op mogelijke aanslagen in Dahieh, een buitenwijk van Beirout en bastion voor Hezbollah.”

Palestijnen

Katisha benadrukt dat de zwakke overheid in combinatie met het verspreiden van soennitische jihadistische netwerken en sjiitische milities opnieuw kunnen leiden tot sektarisch geweld. “De wapens die zowel de sjiitische Hezbollah als de Palestijnse groepen bezitten, vormen een constante bedreiging voor Libanon.”

Palestijnse vluchtelingen in Libanon hebben een belangrijke rol gespeeld in de reeks bomaanslagen van vorig jaar en begin dit jaar. Een van de belangrijkste netwerken die het Libanese leger heeft opgerold, werd geleid door de Palestijnse bevelhebber Naim Abbas, lid van de Abdallah Azzam-brigades die geassocieerd worden met de Syrische radicale organisatie al-Nusra Front.

Volgens de anonieme bron bij de veiligheidsdiensten worden Palestijnse radicale groepen in vluchtelingenkampen actiever, ook door de instroom van soennitische militanten uit Syrië. Katisha deelt dat inzicht, en voegt eraan toe dat Palestijnse groepen gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden door buitenlandse groepen, terwijl sommige Syrische vluchtelingen in de Bekavallei bereid zijn om samen met Hezbollah te vechten.

Gemarginaliseerde soennieten

“Al Qaeda is niet officieel aanwezig in Libanon, maar veel individuen hebben hun discours overgenomen en misbruiken de toenemende rivaliteit tussen soennieten en sjiieten in Libanon. De gebeurtenissen in Irak vinden weerklank bij de gemarginaliseerde soennieten hier. Er heerst een gevoel dat soennieten in Syrië, Irak en Libanon dezelfde strijd voeren, omdat ze onderdrukt worden door aan Iran gelinkte groepen”, vertelt een Libanese salafist, sjeik Nabil Rahim.

“De laatste ontwikkelingen in Irak zullen zeker de sektarische spanningen in de regio oppoken, ook in Libanon. Het maakt Isis populairder bij soennieten in bepaalde regio’s van Libanon, iets wat we proberen te bestrijden”, aldus sjeik Rahim.