Oostelijke gorilla één stap verwijderd van totale verdwijning
IPS
05 september 2016
De oostelijke gorilla, de grootste mensaap, is nog slechts een stap verwijderd van totale verdwijning. Op de Rode Lijst van de IUCN ging hij van "bedreigd" naar "ernstig bedreigd".
‘Vandaag is een trieste dag’, zei Inger Anderson, directeur-generaal van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), gisteren op het vierjaarlijkse congres van de IUCN in Honolulu. ‘De Rode Lijst toont aan dat we onze meest verwante neef binnen de dierenwereld aan het wegvagen zijn.’
De oostelijke gorilla, de grootste mensaap, leeft in de regenwouden van Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Congo (DRC). Hij werd van de categorie bedreigde diersoorten naar die van ernstig bedreigde soorten verschoven en is daarmee slechts een stap verwijderd van de totale verdwijning.
Barometer van het leven
De populatie oostelijke gorilla’s is de afgelopen twee jaar met 70 procent achteruitgegaan. Volgens de IUCN blijven er vandaag minder dan 5000 dieren over. De illegale jacht vormt de grootste bedreiging.
Van de zes grote mensapen zijn vier soorten vandaag ernstig bedreigd. De andere twee soorten, de chimpansee en de bonobo, zijn bedreigd.
Van de 82.954 gekende soorten op aarde zijn 23.928 met uitsterven bedreigd.
De Rode Lijst van de IUCN krijgt twee keer per jaar een update. Van de 82.954 gekende soorten op aarde zijn 23.928 met uitsterven bedreigd. De lijst wordt algemeen beschouwd als de “barometer van het leven” en is de meest uitgebreide bron van informatie over de status van planten en dieren op aarde.
De lijst is een belangrijk drukkingsmiddel om overheden en de publieke opinie te beïnvloeden over natuurbehoud en het beleid daarrond.
Reuzenpanda doet het beter
‘We verliezen sneller dan ooit soorten’, zei Andersen. ‘De nieuwste bevindingen illustreren de noodzaak voor overheden en wetenschappers om deze trend te keren.’
De laatste update van de Rode Lijst had ook goed nieuws te melden: China heeft vooruitgang geboekt in de bestrijding van de illegale jacht en de verwoesting van de natuurlijke habitat van bedreigde soorten.
‘We verliezen sneller dan ooit soorten’
De reuzenpanda, de meest symbolische soort en het icoon van het WWF-logo, verhuist van de categorie bedreigd naar die van kwetsbaar en de Tibetaanse antilope gaat van bedreigd naar bijna bedreigd.
De populatie reuzenpanda’s kon opnieuw groeien dankzij de positieve effecten van bosbescherming, herbebossing en de hereniging van populaties die van elkaar gescheiden geraakten. Ook de jacht op de reuzenpanda nam af.
Bepaalde wetenschappelijke modellen waarschuwen wel voor de klimaatverandering als een belangrijke bedreiging voor bamboe, het hoofdvoedsel van deze soort. Volgens de modellen zou 35 procent van de bamboe verdwijnen in de volgende 80 jaar. Als dit scenario zich doorzet, zal dat alle winst tenietdoen die het natuurbehoud de laatste twintig jaar boekte.