De opmars van cholera, dengue en mpox in 2024

Nieuws

Longontsteking blijft grootste bedreiging voor kinderen onder de vijf jaar

De opmars van cholera, dengue en mpox in 2024

Het voorbije jaar zagen hulporganisaties met lede ogen aan hoe drie ziekten oprukten die veel kinderslachtoffers maken: dengue, mpox en cholera. Die ziektes hebben in 2024 meer dan 13.600 mensen gedood.

Voor dengue was 2024 een “horrorjaar”, zegt ngo Save The Children. Het aantal besmettingen met het virus brak dit jaar alle records met 13,3 miljoen – meer dan het dubbele van 2023, dat ook al een record was. De combinatie van klimaatverandering en verstedelijking geeft het virus vleugels.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen zo’n 4 miljard mensen nu het risico de ziekte op te lopen – tegen het midden van deze eeuw zal dat 5 miljard zijn. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor dengue: hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld, en ze zijn vaker buiten zijn terwijl de ziekte door muggen wordt overgedragen.

Cholera en mpox

Dit jaar liep bijna een half miljoen mensen cholera op. Dat is een daling met 16 % tegenover vorig jaar, maar het aantal sterfgevallen is wel meer dan verdubbeld. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 3432 doden bevestigd. Kinderen, vooral onder de vijf, zijn extra gevoelig voor uitdroging tijdens een cholera-besmetting.

Tot slot zag de Wereldgezondheidsorganisatie een sterke toename in het aantal besmettingen met mpox. In augustus werd die ziekte tot noodsituatie uitgeroepen na een grote golf in de Democratische Republiek Congo en buurlanden. Mpox leidt onder meer tot koorts, uitslag, hoofdpijn en uitputting. Jongere kinderen krijgen ook ademhalingsmoeilijkheid en slikproblemen. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot sepsis.

Longontsteking

De drie ziekten beheersten dit jaar het nieuws, maar longontsteking blijft wel de grootste bedreiging voor kinderen jonger dan vijf. De aandoening is verantwoordelijk voor een half miljoen slachtoffers per jaar.

Er is wel een verbetering merkbaar: in 2019 stierven nog 693.000 jonge kinderen aan longontsteking. Maar, zeggen de wetenschappers: naarmate de klimaatverandering zich doorzet, zal ook het aantal longaandoeningen waarschijnlijk weer toenemen, met name bij kinderen die getroffen worden door ongelijkheid en armoede.

Investeringen

Momenteel wordt ongeveer de helft van de wereldbevolking niet gedekt door essentiële, kwalitatieve en betaalbare gezondheidsdiensten, zegt Revati Phalkey, directeur Gezondheid bij de ngo Save The Children. En waar die diensten wel voorhanden zijn, staan ze onder toenemende druk.

‘Er zijn grotere wereldwijde investeringen nodig om sterke gezondheidssystemen op te bouwen, die essentiële gezondheidsdiensten als vaccins en medicijnen kunnen leveren, maar ook kunnen reageren op wereldwijde noodsituaties voor de gezondheidszorg, waaronder opkomende problemen zoals mpox’, zegt Phalkey.

‘Regeringen en de internationale gemeenschap moeten in actie komen zodat alle kinderen worden beschermd tegen ziekten en toegang hebben tot adequate gezondheidsdiensten wanneer ze die nodig hebben en waar ze die nodig hebben. Elk kind heeft het recht om te overleven en te gedijen en het is onze collectieve verantwoordelijkheid om dat te realiseren.’