‘Dzud’ heeft ingrijpende gevolgen
Opnieuw massale veesterfte in Mongolië door extreme koudegolf
IPS
27 januari 2024
Mongolië krijgt voor het tweede jaar op rij te maken met een “dzud” - een bijzonder barre winter na een droge zomer. Het weerfenomeen heeft dit jaar al aan meer dan zestigduizend runderen het leven gekost.
Vee bedekt met sneeuw tijdens de lange strenge winter (Dzud) in Mongolië (beeld uit 2010).
© UNDP / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
De dzud is een uniek Mongools fenomeen, waarbij zware winterse sneeuwval en extreme kou volgen op een erg droge zomer. Het vee vindt daardoor onvoldoende graasgebieden, met een massale sterfte als gevolg.
In een land waar 30 % van de bevolking herder is, zijn de gevolgen ingrijpend. De voorbije weken is het kwik gezakt tot min 35° Celsius en er zijn al naar schatting 60.000 runderen gestorven.
Kinderen
Die situatie heeft ook voor de kinderen in het land grote gevolgen. Terwijl hun ouders de dieren proberen te redden, worden ze vaak achtergelaten bij oudere familieleden of op slaapscholen.
‘Veel kinderen kunnen tijdens de dzud niet goed worden beschermd en verzorgd, en het komt vaak voor dat ze weken of maanden aan een stuk in slaapzalen of onder de zorg van andere familieleden moeten verblijven’, zegt Bayan-Altai Luvsandorj van Save The Children. ‘De prioriteit voor de herdersfamilies in deze barre tijden is om zoveel mogelijk vee te redden door naar veiligere locaties te verhuizen of door hun schoolgaande kinderen achter te laten. Daardoor lopen kinderen een verhoogd risico op emotionele en fysieke stress.’
Klimaathotspot
De temperaturen in Mongolië stijgen twee keer zo snel als het mondiale gemiddelde. Tussen 1940 en 2015 is de gemiddelde temperatuur meer dan 2 graden gestegen en de hoeveelheid neerslag sterk gedaald.
Normaal komt de dzud ongeveer om de tien jaar voor in het land, maar de frequentie neemt snel toe. Mongolië telt nu al zijn vijfde dzud in amper tien jaar.