Uribe wordt vervolgd voor omkoping en manipulatie van getuigen
Oud-president Colombia Uribe onder huisarrest
IPS
07 augustus 2020
Het Colombiaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag voormalig president Álvaro Uribe onder huisarrest geplaatst. Nooit eerder gebeurde zoiets in Colombia. Uribe wordt vervolgd voor omkoping en manipulatie van getuigen.
CD
De beslissing werd unaniem genomen door de vijf rechters van het Hof.
Uribe zelf maakte het nieuws wereldkundig via Twitter: ‘De beroving van mijn vrijheid stemt mij zeer droef, voor mijn vrouw, voor mijn familie en voor de Colombianen die nog steeds geloven dat ik iets goeds voor mijn land heb gedaan.’
60 onderzoeken
Het is voor het eerst dat een voormalige president in Colombia wordt gearresteerd. Uribe (68), de leider van rechts en radicaal-rechts in Colombia, is misschien wel de populairste politicus van het land in de afgelopen halve eeuw.
Hij was president van 2002 tot 2010, de laatste jaren van een decennialange bittere confrontatie tussen rechtse paramilitaire groeperingen en het leger enerzijds en linkse guerrillastrijders anderzijds.
De afgelopen jaren werden zo’n 60 onderzoeken tegen Uribe geopend. Daarvan kwamen er 14 bij het Hooggerechtshof terecht, variërend van moordzaken tot het kopen van stemmen.
Paradoxaal genoeg leidde een zaak die Uribe zelf begon tegen en links parlementslid tot zijn huisarrest.
Wat tot het huisarrest heeft geleid, is paradoxaal genoeg de voortzetting van een zaak die Uribe acht jaar geleden zelf begonnen was tegen het linkse parlementslid Iván Cepeda.
Cepeda beschuldigde Uribe ervan banden te hebben met paramilitaire groepen en drugshandelaars. De voormalige president beschuldigde er Cepeda op zijn beurt van naar valse getuigen tegen hem te zoeken in gevangenissen. De zaak ging naar het Hooggerechtshof.
Fraude
Na jaren van onderzoek en verklaringen gaf de rechtbank in 2018 het proces een nieuwe wending. De beschuldigingen tegen Cepeda werden afgewezen, in de plaats daarvan werd een proces tegen Uribe gestart wegens fraude, met omkoping en de inzet van valse getuigen.
De zaak polariseert de Colombiaanse politiek al jaren. Met de beslissing van het Hof neemt de polarisering nog toe. Uribe is de oprichter en de leider van de Democratische Centrumpartij van huidig president Iván Duque.
Duque, die zelf zwaar onder vuur ligt voor zijn aanpak van de coronacrisis, zegt dat hij ‘altijd zal blijven geloven in de onschuld van Álvaro Uribe, iemand die altijd eervol heeft gehandeld’. Hij betreurde het dat de voormalige president onder huisarrest werd geplaatst en zich niet in vrijheid kan verdedigen.
Vredesakkoord
Als president koos Uribe voor een harde aanpak van de linkse rebellen. Hij verzette zich hardnekkig tegen het vredesakkoord dat zijn opvolger en voormalige bondgenoot Juan Manuel Santos (2010-2018) in 2016 sloot met de FARC, de oudste guerrillagroep van Latijns-Amerika.
Volgens het Colombiaanse parket werden tussen 1998 en 2014 2248 buitengerechtelijke executies uitgevoerd in het land, de meeste daarvan tijdens de acht jaar dat Uribe president was. Vermoorde burgers werden daarbij als gesneuvelde guerrillero’s voorgesteld, de beruchte “valse positieven”.
Uribe koos vanuit zijn rechtse politieke visie ook voor een stevige alliantie met de Verenigde Staten, een contrast met de vele linkse en centrumlinkse regeringen in Latijns-Amerika in het eerste decennium van deze eeuw.