Oude mijn wordt enorme batterij
IPS
24 maart 2017
Het kan moeilijk symbolischer: een steenkoolmijn in Duitsland wordt omgevormd tot een gigantische batterij voor zonne-energie. De mijn zal energie voor bijna een half miljoen gezinnen kunnen opslaan.
In een deel van Prosper-Haniel-mijn in Bottrop is nu al een openluchttheater geïnstalleerd
Marcus Mehnert (CC BY-ND 2.0)
De Prosper-Haniel-mijn in Bottrop, net over de Duitse grens, gaat in 2018 dicht. Maar de mijn wacht meteen een nieuwe toekomst als hydro-elektrische installatie. Volgens Hannelore Kraft, gouverneur van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, krijgt de nieuwe installatie een capaciteit van 200 megawatt, genoeg om stroom op te slaan voor 400.000 gezinnen .
Zwaartekracht
Het principe is erg eenvoudig: als er weinig zon of wind is, stroomt water uit een bekken bovenaan in de mijn 1200 meter diep de schachten in en drijft daarbij turbines aan die stroom opwekken. Als er later weer een overschot aan hernieuwbare energie is, wordt dat gebruikt om het water weer naar boven te pompen.
Kraft maakt zich sterk dat de technologie ook in andere voormalige steenkoolmijnen toegepast kan worden.
Kraft maakt zich sterk dat de technologie ook in andere voormalige steenkoolmijnen toegepast kan worden.
Als het systeem succesvol blijkt, slaat de overheid twee vliegen in één klap: er wordt een goede buffer gevonden om de variabiliteit van hernieuwbare energie op te vangen, en tegelijk wordt werkgelegenheid gecreëerd rond steenkoolmijnen die gesloten worden.
Aan het project in Bottrop werken onder meer de Universiteit van Duisburg-Essen en de groep RAG AG mee, die eigenaar is van de mijn.