Grootste internationale opiniepeiling ooit rond klimaat
Overgrote meerderheid wereldburgers wil ambitieuzer klimaatbeleid
Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.
De Peoples’ Climate Vote is veruit de grootste opiniepeiling ooit over het klimaat, met 73.000 mensen in 77 landen - samen goed voor 87 procent van de wereldbevolking. Uit de peiling, door het VN-Ontwikkelingsagentschap (UNDP) en de Universiteit van Oxford, komt een opvallende eensgezindheid naar voren: vier op de vijf mensen wereldwijd willen dat hun regeringen krachtiger actie ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken.
Enorme eensgezindheid
Een nog grotere meerderheid (86 procent) wil dat hun landen geopolitieke meningsverschillen opzij zetten en samenwerken in de strijd tegen de klimaatcrisis.
‘Het onderzoek is luid en duidelijk: wereldburgers willen dat hun leiders hun verschillen overstijgen, onmiddellijk in actie komen en krachtdadig optreden tegen de klimaatcrisis.’
‘Het onderzoek is luid en duidelijk: wereldburgers willen dat hun leiders hun verschillen overstijgen, onmiddellijk in actie komen en krachtdadig optreden tegen de klimaatcrisis’, zegt UNDP-baas Achim Steiner.
‘De onderzoeksresultaten – ongekend in hun dekking – tonen een niveau van consensus dat echt verbazingwekkend is. We dringen er bij leiders en beleidsmakers op aan om hier nota van te nemen, vooral nu landen werken aan hun volgende ronde van klimaatbeloftes in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit is een kwestie waar bijna iedereen, waar dan ook, het over eens kan zijn.’
Grote uitstoters
Een tweede opvallende conclusie is ook de grote consensus in landen met een grote uitstoot. In de VS en Rusland is 66 procent voorstander van meer klimaatactie, een cijfer dat stijgt naar 73 procent in China, 77 procent in Zuid-Afrika en India, en 85 procent in Brazilië. Het percentage ligt bij vrouwen doorgaans meerdere procentpunten hoger dan bij mannen.
Gemiddeld 72 procent van de wereldburgers wil ook een snellere overgang naar een wereld die vrij is van fossiele brandstoffen. En ook daar houdt de meerderheid stand in de tien grootste producenten van olie, steenkool of gas. In Nigeria bijvoorbeeld is 89 procent voorstander van een snellere afbouw, in de Verenigde Staten is dat 54 procent. Wereldwijd vindt gemiddeld maar 7 procent dat er geen afbouw nodig is in hun land.
Klimaatangst
Tot slot houdt het klimaat steeds meer mensen bezig. Meer dan de helft (56 procent) zegt dagelijks of wekelijks aan de klimaatverandering te denken en bij de meerderheid is dat nu vaker dan vorig jaar.
In de minst ontwikkelde landen ligt het percentage hoger, en in laaggelegen eilandstaten stijgt het zelfs tot 71 procent.
Zeven op de tien wereldburgers houdt het klimaat nu ook in het achterhoofd bij grote beslissingen, zoals de keuze van woonplaats of werk. Ook dat percentage is aanzienlijk hoger in de minst ontwikkelde landen (74 procent), en lager in West- en Noord-Europa (52 procent) en Noord-Amerika (42 procent).