Overstromingen bedreigen oogst West-Afrika
Ousseini Issa
16 september 2012
Honderdduizenden mensen zijn getroffen door zware overstromingen in de Nigerdelta. In Niger, Mali en Benin vielen tientallen doden, maar er wordt vooral gevreesd voor de gevolgen van de overstromingen voor de oogsten.
In Niger alleen al zijn meer dan een half miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Sinds 12 september zijn er 75 doden gevallen, naar schatting 37.000 huizen overstroomd en is de oogst in 150 van de 366 gemeenschappen in het land verwoest.
Ook de hoofdstad Niamey is zwaar getroffen. “Sinds ons huis instortte op 21 augustus leef ik in deze school met mijn man en vijf kinderen, krap op elkaar. We delen dit klaslokaal met drie gezinnen”, zegt Fatouma Alzouma, die in een van de getroffen wijken in Niamey woonde. “We hebben bijstand gekregen, maar het voedsel en de andere steun volstaan niet, omdat ook mensen die geen huis verloren zijn zich frauduleus op de lijst hebben gezet.”
Kwetsbaar
Volgens deskundige Koné Soungalo van de Niger Basin Authority is de stad kwetsbaar omdat ze in een vlak gebied ligt. De zware neerslag heeft het volume van het water doen toenemen, terwijl verzilting de rivier deed vernauwen. “De verzilting houdt de loop van de rivier tegen, en doet het water snel stijgen over de oevers”, zegt hij.
Soungalo spreekt over een nooit gezien waterpeil. “Het water klom tot 618 centimeter op 21 augustus, het hoogste peil sinds de metingen begonnen in 1929.” Volgens het Nigerese ministerie van Landbouw is 3000 hectare geïrrigeerd landbouwgebied ondergelopen, goed voor naar schatting 4,4 miljoen euro aan schade.
Buurlanden
Verder stroomafwaarts eiste het water zeven slachtoffers in Benin. In Nigeria werden mensen in vijf staten geëvacueerd uit laaggelegen gebieden. Maar de bedreiging komt niet enkel van de rivier de Niger. De zware neerslag heeft ook andere rivieren uit het oevers doen treden.
Volgens de Verenigde Nateis zijn meer dan 400.000 mensen getroffen door de overstromingen. In Tsjaad zijn 255.000 hectare gewassen overstroomd en meer dan 73.000 huizen vernield. Het land vreest voedseltekorten en heeft de hulp gevraagd van donoren en humanitaire organisaties.
De overstromingen teisteren een regio die het al zwaar te verduren had. Ironisch genoeg was het voordien de aanhoudende droogte die boeren en herders tot wanhoop dreef in de Sahel. Er wordt ook gevreesd voor enorme zwermen sprinkhanen, omdat de vroege neerslag in juni en juli daarvoor de ideale omstandigheden vormde.
De gewapende opstand in het noorden van Mali en veiligheidsproblemen in Algerije, Libië, Niger en Tsjaad doen de stabiliteit in de regio geen goed, en maken het voor de overheden moeilijker om adequaat in te grijpen.