‘Ozonlaag kan in 2060 hersteld zijn’

Nieuws

Maatregelen werpen vruchten af

‘Ozonlaag kan in 2060 hersteld zijn’

‘Ozonlaag kan in 2060 hersteld zijn’
‘Ozonlaag kan in 2060 hersteld zijn’

IPS

06 november 2018

De ozonlaag laat tekenen van herstel zien en is in 2060 mogelijk weer volledig intact. Dat stellen onderzoekers op basis van nieuwe gegevens.

Public domain (CC0)

Public domain (CC0)

De ozonlaag laat tekenen van herstel zien en is in 2060 mogelijk weer volledig intact. Maatregelen die vanaf eind jaren 1980 genomen zijn om de ozonlaag te beschermen, werpen vruchten af, staat in het gisteren verschenen rapport van de Verenigde Naties, NASA, de Europese Unie en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de VS.

In de jaren 1970 en 1980 bleek dat cfk’s (chloorfluorkoolstofverbindingen), die onder meer gebruikt werden in spuitbussen, de ozonlaag aantastten en dat er een gat in de laag boven de Zuidpool was ontstaan. De ozonlaag is belangrijk voor het leven op aarde en beschermt tegen schadelijke uv-straling. Sinds 1989 is het gebruik van cfk’s wereldwijd verboden.

Poolgebieden

De ozonlaag herstelt zich sinds 2000 met 1 tot 3 procent per tien jaar, wat betekent dat in de jaren 2030 de laag op het noordelijk halfrond en rondom de evenaar weer intact kan zijn. Op het zuidelijk halfrond en in de poolgebieden duurt het langer, respectievelijk tot 2050 en 2060.

Erik Solheim, hoofd van VN-Milieu, noemt het protocol van Montreal, waarin eind jaren tachtig internationale afspraken werden gemaakt om de ozonlaag te beschermen ‘een van de meest succesvolle multilaterale overeenkomsten.’ Dat komt volgens hem door de combinatie van degelijke wetenschap en gezamenlijke actie.

Hij wijst ook op afspraken die gemaakt zijn om met ingang van 1 januari 2019 de uitstoot van hfk’s (fluorkoolwaterstoffen), die veel in koelapparatuur worden gebruikt, terug te dringen. Deze gassen zijn voor de opwarming van de aarde veel schadelijker dan CO2.

China

Ondanks de internationale afspraken over het gebruik van cfk’s, werd eerder dit jaar door de NOAA een toename van de uitstoot waargenomen in Oost-Azië. Nader onderzoek wees erop dat de productie van goedkoop isolatiemateriaal in China hier de oorzaak van was. Bij de productie wordt cfc-11 gebruikt, een gas dat al in 2010 uitgefaseerd had moeten zijn.

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool was dit jaar iets groter dan vorig jaar. Dat hoeft niet direct te maken te hebben met de Chinese uitstoot. Het groeit en krimpt afhankelijk van het seizoen en de temperatuur in de atmosfeer. Hoe lager de temperatuur, hoe groter het gat. Het chloor uit cfk’s heeft namelijk lage temperaturen nodig om de ozonlaag aan te tasten.