Paraguay officieel vrij van malaria

Nieuws

Paraguay officieel vrij van malaria

Paraguay officieel vrij van malaria
Paraguay officieel vrij van malaria

IPS

12 juni 2018

Paraguay is sinds gisteren officieel vrij van malaria. Het is het tweede land in de Amerika’s dat sinds 1973, toen Cuba de ziekte uitbande, door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze status krijgt toegekend.

(CC0)

Malaria wordt overgedragen door muggen

(CC0)​

‘Succesverhalen zoals Paraguay laten zien wat mogelijk is’, zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. ‘Als malaria in één land geëlimineerd kan worden, kan dat ook in andere landen.’

In 2016 identificeerde de WHO Paraguay als een van de 21 landen die in staat zouden moeten zijn malaria voor 2020 uit te roeien. Zij steunt deze landen bij het opschalen van activiteiten tegen malaria. Dat gebeurt onder meer in Belize, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexico en Suriname.

Resultaten vasthouden

Tussen 1950 en 2011 ontwikkelde Paraguay systematisch beleid en programma’s in de strijd tegen malaria. Een uitdaging voor het land dat in de jaren 1940 meer dan 80.000 gevallen van de ziekte rapporteerde. Als gevolg van die inspanningen dateert het laatste malariageval uit 2011.

‘Dit is het resultaat van tientallen jaren hard werken, zowel door de publieke sector als de bevolking zelf.’

‘Deze officiële erkenning is het resultaat van tientallen jaren hard werken, zowel door de publieke sector als de bevolking zelf’, zei Carlos Ignacio Morínigo, de minister van Gezondheid in Paraguay. ‘Het is nu zaak deze resultaten vast te houden.’

Tussen 1960 en 1973 werden zeven landen en regio’s in de Amerika’s vrij van malaria verklaard: Cuba, Dominica, Grenada, Jamaica, Saint Lucia, Trinidad en Tobago en het noorden van Venezuela. In de Amerika’s nam het aantal malariagevallen tussen 2000 en 2015 af met 62 procent. Het aantal doden gerelateerd aan malaria daalde in diezelfde periode met 61 procent.

In diverse landen is in 2016 en 2017 echter een stijging van het aantal malariagevallen opgetekend. Dat laat volgens de WHO zien dat diagnose, behandeling en onderzoek nog steeds van groot belang zijn, vooral in afgelegen gebieden.