Peru op drie na dodelijkste land voor milieuactivisten
IPS
19 november 2014
Peru, waar vanaf 1 december de VN-klimaatconferentie (COP20) wordt gehouden, is het op drie na dodelijkste land voor milieuactivisten. Daarop wijst de ngo Global Witness aan de vooravond van de klimaatonderhandelingen in een rapport. Sinds 2002 werden minstens 57 activisten vermoord.
‘Steeds meer mensen die in de frontlinie staan als het gaat om milieubescherming, worden vermoord.’
Het rapport komt vlak na de moord op vier inheemse leiders uit de Ucayali-regio in de Amazone, inclusief de prominente activist Edwin Chota. Zij probeerden het bosgebied waar ze leven, te beschermen tegen illegale houtkappers.
‘Terwijl delegaties in Lima onderhandelen over het afwenden van een klimaatcatastrofe, is er tegelijkertijd een mensenrechtencrisis aan de gang in Peru en de rest van de wereld’, staat in het rapport Peru’s Deadly Environment. ‘Steeds meer mensen die in de frontlinie staan als het gaat om milieubescherming, worden vermoord.’
CO2-uitstoot
Meer dan 60 procent van de moorden tussen 2002 en 2014, vond plaats in de afgelopen vier jaar. Bij meeste moorden speelde een conflict over landrechten, mijnbouw of houtkap. Peru is na Brazilië, Honduras en de Filipijnen het dodelijkste land voor milieuactivisten.
Peru bezit een oppervlakte regenwoud die overeenkomt met de Amerikaanse staat Texas. Het land zegt de netto ontbossing te willen terugdringen tot nul voor 2021. In 2012 verdubbelde de ontbossing ten opzichte van het voorgaande jaar. Het verlies aan bosgebied is nu goed voor bijna de helft van de jaarlijkse CO2-uitstoot in Peru.