Pneumokokkenziekten maken jaarlijks 1,6 miljoen slachtoffers
Wolfgang Kerler
26 oktober 2008
Jaarlijks sterven 1,6 miljoen mensen aan pneumokokkenziekten, hoewel er al acht jaar een vaccin beschikbaar is voor de belangrijkste varianten. Meer dan de helft van de slachtoffers is kind, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Centra voor Ziektenbeheersing en Preventie (CDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
“Pneumokokkenziekten veroorzaken net zoveel doden als tuberculose en meer dan malaria, maar je hoort er zelden iets over”, zegt Orin Levine, directeur van PneumoADIP, een project van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health dat zich richt op het bevorderen van vaccinaties tegen pneumokokken.
Slechts in 26 van de 193 lidstaten van de WHO worden bijna alle kinderen ingeënt tegen pneumokokkenziekten, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Vierentwintig van deze landen zijn rijke landen waar minder dan 1 procent van de ziektegevallen voorkomt. “De meeste doden vallen in Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië ”, zegt Levine. “Die twee regio’s zijn goed voor bijna driekwart van alle sterfgevallen onder kinderen.”
Bovenstaande cijfers komen uit een onderzoek van het CDC en de WHO naar het gebruik van vaccinaties tegen pneumokokken. Uit dat onderzoek blijkt dat geen enkel land met een laag inkomen de vaccinatie in het nationale inentingsprogramma heeft opgenomen. Gebrek aan bekendheid speelt daarbij volgens Levine een rol. “Als ziekten onbekend zijn en er geen prioriteit gegeven wordt preventie, is het ook moeilijk om geld te vinden om die ziekten te bestrijden.”
Inentingskosten
Voor arme landen zijn de hoge kosten van inenting op grote schaal een obstakel. Volgens de Pneumococcal Awareness Council of Experts (PACE), is het echter mogelijk de komende tien jaar acht miljard dollar op te halen voor inentingsprogramma’s. “We roepen regeringen op om de vooruitgang in de gezondheidszorg niet te negeren en de levensreddende vaccins beschikbaar te stellen aan mensen die ze het meest nodig hebben”, zegt Levine.
Dat Afrika bezuiden de Sahara extra hard geraakt wordt door pneumokokkenziekten, heeft te maken met het hoge aantal hiv-besmettingen in de regio. Iemand die besmet is met het hiv-virus dat aids veroorzaakt, loopt meer dan 300 keer zoveel risico op een pneumokokkenziekte dan iemand die niet besmet is. Meer dan 60 procent van alle hiv-geïnfecteerden leeft in Afrika bezuiden de Sahara.