Politici reageren op #luxleaks
Charis Bastin
06 november 2014
Het nieuws van het Luxemburgse belastingschandaal sloeg woensdagavond 5 november in als een bom. De verontwaardiging waarin België ontwaakte, blies de eerste nationale betoging tegen de besparingsmaatregelen van Michel I alvast (nog) meer leven in. Hoe reageerde de Belgische politiek?
Dat België miljarden euro’s misliep aan geheime fiscale constructies tussen Luxemburg en grote bedrijven, zet de besparingsplannen van de nieuwe regering voor velen in een nog slechter daglicht.
Belgische politiek reageert
Wat betreft #luxleaks ‘is het nu aan de regering en de betrokken minister van Financiën’, zegt Vice-premier Kris Peeters. ‘Deze federale regering moet ervoor zorgen dat bedrijven die grote winsten maken niet aan de belastingen ontsnappen’, vervolgt hij.
Zowel eerste minister Charles Michel (MR) als minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werden over de zaak geïnterpelleerd in het parlement vandaag, maar het is duidelijk dat het vooral op Europees niveau zal moeten worden behandeld.
Van Overtveldt noemt de belastingconstructies onethisch en benadrukt dat er al werk van gemaakt werd binnen het nieuwe regeerakkoord: ‘Met de kaaimantaks kunnen we ingaan tegen dit soort onbillijke constructies’ en, voegt hij eraan toe: ’De N-VA was al langer van plan om zo’n taks in te voeren en deze onthulling sterkt ons alleen maar in de overtuiging om daarmee door te gaan.’
Premier Michel veroordeelde de Luxemburgse constructies in het parlement: ‘We moeten die constructies bestrijden en daarvoor de bilaterale contacten met Luxemburg en Europa versterken. De fiscale regels moeten gerespecteerd worden, hier en overal in Europa.’
Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken, spreekt van een schande. Fiscale incentives kunnen, op voorwaarde dat ze openbaar zijn, wat niet het geval is in Luxemburg. ‘Het is aan de huidige regering om daar verandering te brengen, hoewel de verantwoordelijkheid ligt bij de vorige regering van Jean-Claude Juncker’, aldus Reynders.
Belgacom is één van de betrokken Belgische bedrijven in het schandaal. Minister van Telecom, Alexander De Croo (OpenVLD) heeft om duidelijkheid gevraagd bij het bedrijf. ‘Ik heb grote moeite met dergelijke constructies. KMO’s en burgers zijn de grote dupe aangezien zij dergelijke constructies niet kunnen opzetten.’
Strenge oppositie
De oppositiepartijen grijpen hun kans om scherp uit de hoek te komen. Zo reageerde Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A):
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Joris Vandenbroucke (SP.A), Vlaams parlementslid haalde uit naar N-VA en MR:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Meyrem Almaci (Groen) volgt de bezorgdheid van De Croo: ‘De grootste slachtoffers van de geheime belastingafspraken in Luxemburg zijn de Belgische KMO’s en gezinnen. Zij betalen wel eerlijk hun belastingen terwijl multinationals met ingewikkelde constructies amper bijdragen.’ Samen met Georges Gilkinet van Ecolo vraagt ze de Commissie Financiën een onderzoek in te stellen.
Vooral Peter Vanvelthoven (SP.A) reageerde fel en wil een onderzoek in het kader van antimisbruikregelgeving en is streng voor Van Overtveldt. Volgens Vanvelthoven wil het niet zeggen dat als het gaat om legale constructies in Luxemburg, deze dat ook zijn in België.
PVDA-voorzitter Peter Mertens reageerde eveneens: ‘Het #luxleaks schandaal toont hoe de meest vermogenden in ons land profiteren van de achterpoortjes in ons belastingsysteem.’ Hij voegt er nog aan toe dat ‘de rijkdom zich concentreert in de handen van een steeds kleinere minderheid’.
Redt Juncker zich hier uit?
Juncker, amper een week voorzitter van de Europese Commissie komt hiermee in nauwe schoentjes terecht. 18 jaar lang was hij premier van Luxemburg en zelfs minister van Financiën tussen 1989 en 2009. Europees parlementslid voor Groen, Bart Staes reageert streng: ‘Juncker moet, als voormalig Luxemburgs premier, op de hoogte zijn geweest van de belastingconstructies. De fiscale vluchtroutes moeten op de volgende Europese top worden aangepakt.’
Ook Reynders belooft actie te ondernemen: ‘Hij zal zeker antwoord moeten geven in het Europees parlement en ik zal zelf reageren op Europees niveau’.
Guy Verhofstadt (OpenVLD) reageerde in naam van de liberale fractie in het Europese parlement en vraagt de Commissie om uitleg. ‘Het is onaanvaardbaar dat van burgers en kleine ondernemingen verwacht wordt hoge belastingen te betalen, terwijl andere bedrijven er alles aan doen om de belastingen te minimaliseren’, voegt hij eraan toe.
On #luxleaks : Commission should come to EP immediately to explain if these practices are in accordance with #EUlaw http://t.co/kaUSH1gg8w
— Guy Verhofstadt (@GuyVerhofstadt) November 6, 2014
Huidig premier van Luxemburg, Xavier Bettel, houdt zich voorlopig vast aan het legale kader waarbinnen deze constructies bestaan. Ze zijn ‘conform de internationale wetten’, meent hij. Minister van Financiën, Pierre Gramegna, voegt daar aan toe dat ‘het geen specialiteit van Luxemburg alleen is’ en ook elders in Europa gebeurt.
Het legale kader van de fiscale constructies neemt echter niet weg dat ze felle reacties teweeg brengen in binnen- en buitenland. Behalve de ‘extra wind in de zeilen’, zegt politicoloog Carl Devos, ‘houdt het ongenoegen misschien ook de komende maanden warm’. De hete herfst lijkt alvast een fellere start te hebben genomen dan aanvankelijk werd verwacht. Het valt nog te bezien wat er mogelijk veranderen zal op politiek vlak.