Politieke steun voor Servisch EU-lidmaatschap
Lynn Symons
24 februari 2012
De politieke leiders van Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk steunen Servië om lid te worden van de Europese Unie. De Europese lidstaten zullen volgende week tijdens een conferentie beslissen of Servië al dan niet kandidaat-lidstaat wordt. Daarnaast bereikten Kosovo en Servië een akkoord waardoor een Kosovaarse vertegenwoordiging op regionale fora mogelijk wordt.
Frankrijk, Italië en Oostenrijk maakten een gezamenlijke verklaring bekend waarin ze Servië als kandidaat-lidstaat willen erkennen. Voor Servië is het een belangrijke stap in een mogelijke toetreding tot de EU. Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, tekende de brief ook. Ze vertelde daarbij dat de Unie de in december gemaakte beloftes moet respecteren en Servië de status van kandidaat-lidstaat moet toekennen. Verder loofde ze de ‘recente inspanningen en het engagement’ van het land.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, sprak eveneens vol lof over de inspanningen om de problemen met Kosovo aan te pakken. ‘De volgende stap is de status van kandidaat-lidstaat van de EU’, meent Westerwelle. Hij hoopt dat die beslissing er volgende dinsdag effectief komt op de conferentie van de Europese Raad waar het statuut van kandidaat-lidstaat besproken wordt.
Ook België is niet volkomen tegen een Servische kandidatuur. Eind vorige maand ontmoette minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn Servische collega, Vuk Jeremić. Reynders vertelde dat België een mogelijke toetreding tot de EU zal steunen, maar stelde wel enkele voorwaarden. Hij drukte de Servische minister van Buitenlandse Zaken onder meer op het hart onderhandelingen met Kosovo verder te zetten.
Kosovo
Volgens de Europese Commissie maakte Servië – sinds de aanvraag in 2009 – vooruitgang op politiek en economisch vlak. Toch zijn er nog grote uitdagingen in de uitvoering van de wetgeving, klinkt het. Onder meer vrijheid en bewaking aan de grenzen is een van de vereisten om toe te treden tot de EU. Ondanks de aanwezigheid van NAVO-soldaten en politieagenten van de EU langs de grens, zou smokkel en mensenhandel vaak voorkomen in de regio.
De Servische politie verwijderde dinsdag nog twee wegversperringen aan de Kosovaarse grens. Aan de twee grensovergangen geraakten in januari nog vijftig mensen gewond bij pogingen om het verkeer vanuit Kosovo te blokkeren. Andere barricades langs de grens blijven nog staan.
Regionale vertegenwoordiging
Ondertussen hebben Kosovo en Servië wel een akkoord bereikt over de Kosovaarse vertegenwoordiging in regionale bijeenkomsten, zonder daarbij een Servische boycot uit te lokken. Borislav Stefanovic, hoofd van het Servische onderhandelingsteam, is tevreden met het akkoord en zegt dat Servië daarmee aan alle criteria voldoet voor een EU-kandidatuur. Catherine Ashton en Štefan Füle, EU-commissaris voor Uitbreiding, noemen de deal een grote stap voorwaarts. Het is een bewijs voor een wederzijds engagement in hun Europese toekomst, zegt Füle. Beide landen hopen ooit lid te worden van de Europese Unie. Voor Servië is de Europese top volgende dinsdag een belangrijke stap in dat toetredingsproces.