Portugal moet 3 miljoen euro ophoesten voor vuil water

Nieuws

Portugal moet 3 miljoen euro ophoesten voor vuil water

Portugal moet 3 miljoen euro ophoesten voor vuil water
Portugal moet 3 miljoen euro ophoesten voor vuil water

IPS

30 juni 2016

Het Europese gerechtshof legt Portugal een boete van 3 miljoen euro op omdat het niet voldoende doet voor de waterzuivering. Het land moet nog eens 8000 euro per dag betalen zolang het de crisis niet oplost.

Het Hof besliste dat Portugal er niet in is geslaagd om de Europese richtlijn te volgen in twee steden, Vila Real de Santo António, in de Algarve, en Matosinhos, in de buurt van Porto.

Dat is op zich al veel beter dan in 2009, toen Portugal nog tekortschoot in 22 steden. Portugal argumenteerde dan ook dat het al heel wat vooruitgang heeft geboekt, en dat het bovendien in Vila Real in april vorig jaar een nieuw rioleringsnetwerk heeft aangelegd. In Matosinhos was de bestaande infrastructuur dan weer voldoende om bevolking en milieu te beschermen, zei Lissabon. Een geplande waterzuiveringsinstallatie was er niet gekomen door financiële moeilijkheden.

Maar het Hof had geen oren naar die argumenten en concludeerde dat  Portugal zijn verplichting niet is nagekomen. De zware boete van 3 miljoen euro houdt ook rekening met andere tekortkomingen door de Portugese overheid en het feit dat de volksgezondheid en het milieu in gevaar zijn.

Griekenland

Portugal is niet de enige lidstaat die overhoop ligt met Brussel over zijn afvalwaterverwerking. Vorig jaar werd ook Griekenland voor de rechtbank gedaagd omdat het land ongezuiverd afvalwater blijft lozen.

Griekenland kreeg vijf jaar geleden al een eerste waarschuwing omtrent die verplichting in gebieden met een bevolking tussen 2000 en 15.000 inwoners. Het land heeft intussen wel al inspanningen gedaan, maar er bleven volgens de commissie zoveel problemen dat het de zaak doorverwees naar het Europees Hof.

De wetgeving dateert al van 1991 en de lidstaten kregen ruimschoots de tijd om zich aan te passen, argumenteert de Commissie: tot 2000 voor het afvalwater van grote steden en zelfs tot 2005 voor middelgrote en kleine agglomeraties.