Presidentsverkiezingen in Argentinië draaien anders uit dan verwacht
Roxane Hoedemakers
27 oktober 2015
Op 25 oktober werd in Argentinië de eerste ronde van de presidentsverkiezingen georganiseerd. De linkse en verwachte winnaar Daniel Scioli deed het uiteindelijk toch niet zo goed als in de peilingen. Eind november volgt een tweede ronde, waarin de centrumrechtse Mauricio Macri tegen hem de nek-aan-nekrace zal lopen.
De Argentijnse bevolking trok vorige zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Cristina Fernandez de Kirchner, de huidige president die al twee ambtstermijnen aflegde, mocht zich geen derde keer kandidaat stellen. Haar partij, Front voor de Overwinning (Frente por la Victoria), koos Daniel Scioli als mogelijke opvolger.
Scioli minder voorsprong dan verwacht
In de peilingen deed Scioli het goed met 38,4 procent van de stemmen en had hij een redelijke voorsprong op Macri, die met 30 procent van de stemmen voor het centrumrechtse Cambiemos (“Laat ons veranderen”) als presidentskandidaat naar de verkiezingen zou trekken. De derde grootste kandidaat, Sergio Massa van het Front voor de Vernieuwing (Frente Renovador) werd verwacht op 20,6 procent.
Ook Cristina Fernandez, de bevolking en de media zagen Scioli als volgende president in het Argentijnse lijstje. Maar de tot nu toe bekende uitslagen van de eerste verkiezingsronde maken dit vooruitzicht heel wat onzekerder. Macri hinkt nu nog maar twee procent achterop met 34,3 procent. Scioli ligt nog steeds op kop, met slechts 36,9 procent.
Ook Kirchner, de bevolking en de media zagen Scioli als volgende president in het Argentijnse lijstje.
Scioli vs. Macri
Scioli beloofde de belangrijkste elementen van het “Kirchnerisme”, zoals sociaal welzijn, handelsprotectionisme en de verdediging van de arbeidersklasse te behouden. Maar hij wil het op een andere manier aanpakken dan zijn voorganger. Cristina Kirchner heeft namelijk al dikwijls de kritiek gekregen dat ze het land zou achterlaten met een toekomst vol grote economische uitdagingen. Maar Scioli wil net meer investeerders aantrekken en de productiviteit versterken.
De Republikeinse Macri wordt als economische tegenpool van de Kirchners gezien. Zijn achterban vindt dat Cristina Fernandez de Kirchner er op economische vlak voor gezorgd heeft dat Argentinië geïsoleerd is geraakt. Macri wilt een business-vriendelijke toekomst voor Argentinië. Hij beloofde zelfs dat als hij won, hij meteen de handelsbelemmeringen en het toezicht op kapitaal zou opheffen.
Een onvoorspelbare toekomst
De eerste ronde is in de Argentijnse geschiedenis altijd al bepalend geweest, maar voor het eerst volgt deze keer een tweede ronde omdat geen enkele kandidaat genoeg stemmen haalde. Op 22 november zullen Scioli en Macri hun nek-aan-nekrace uitlopen en weten we wie de nieuwe president van Argentinië wordt.
Massa liet nog niet weten wie van beiden zijn stem krijgt eind november. Wat hij beslist kan heel bepalend zijn voor de toekomst van Argentinië.