Prijs hernieuwbare energie haalt die van olie in

Nieuws

Prijs hernieuwbare energie haalt die van olie in

Prijs hernieuwbare energie haalt die van olie in
Prijs hernieuwbare energie haalt die van olie in

16 januari 2013

De kostprijs van hernieuwbare energie daalt snel en wordt in landen over de hele wereld concurrentieel met die van olie en gas. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena).

Het agentschap noemt het eigen rapport een “wake up call” voor beleidsmakers wereldwijd. Uit de tekst blijkt dat hernieuwbare energie nu al de goedkoopste manier is om elektriciteit te produceren voor honderden miljoenen mensen die niet aangesloten zijn op het net.

Op plaatsen met veel hernieuwbaar potentieel is het ook al de minst kostelijke optie om meer stroom op het net te brengen. Waterkracht is daarbij de absolute kampioen, een pak goedkoper dan fossiele brandstoffen, maar ook biomassa is bijzonder aantrekkelijk. In regio’s met veel afval uit de land- of bosbouw kan stroom geproduceerd worden voor amper 4,5 eurocent per kilowattuur.

Geconcentreerde zonne-energie door middel van spiegels levert nu al stroom aan zo’n 10 eurocent per kilowattuur. Voor zonnepanelen, die onder meer in Europa aan een sterke opmars bezig zijn, ligt die kost tussen de 12 tot 27 eurocent. De meest efficiënte windmolens op land kosten amper 3 eurocent per kilowattuur.

Ter vergelijking: elektriciteit opwekken uit fossiele brandstoffen kost in een doorsnee centrale tussen 4,5 en 9 eurocent.

Revolutie

“Er komt een energierevolutie aan”, zegt Dolf Gielen, directeur Innovatie bij Irena. “In de voorbije jaren zagen we consistente, soms zelfs dramatische vermindering van de kosten van elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen. Daardoor is het al de goedkoopste off-grid oplossing, en zelfs op het net als er veel hernieuwbare bronnen zijn.”

“De boodschap is duidelijk: hernieuwbare energie is vandaag al vaak de goedkoopste oplossing om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen, zelfs zonder subsidies. Het is ook gezonder en beter voor het milieu, en er zijn nog meer kostenverlagingen in het vooruitzicht.”