Protest tegen komst moslimschool in Sydney
Elena Dikomitis
14 januari 2008
De geplande komst van een moslimschool in Camden, in het zuidwesten van Sydney, heeft de voorbije maanden veel stof doen opwaaien. De extreem-rechtse Australia First Party heeft vorige week aangekondigd dat ze anti-islam propaganda zal verspreiden op de nationale feestdag op 26 januari.
Naar aanleiding van de uitspraken van de Australia First Party, probeerde de Australische minister van Onderwijs en vicepremier, Julia Gillard, vrijdag 11 januari de gemoederen te bedaren. De vrees groeit voor een scenario zoals in 2005, waarbij moslims het doelwit waren van racistische rellen in Cronulla (Sydney).
Volgens Gillard moeten ouders vrij kunnen kiezen naar welke school ze hun kinderen sturen. “Het stijgend aantal moslimscholen in Australië is een fenomeen van de ‘moderne tijd’. We moeten verzekeren dat alle studenten onderwijs krijgen dat hen klaarstoomt voor het leven en werken in een moderne Australische natie.” Gillard vermeldde ook dat de regering aan deze doelstelling zal proberen tegemoet te komen door een nationale curriculumraad op te richten.”
Over de spanningen in Camden wou de minister geen commentaar geven. Volgens Gillard moet de lokale gemeenschap zelf een beslissing nemen of de locatie voor de moslimschool al dan niet gepast is.
Voedsel voor extreem-rechts
Nochtans lijkt de discussie over veel meer dan enkel de locatie te gaan. De extreem-rechtse Australia First Party heeft begin vorige week aangekondigd dat ze op de Australische nationale feestdag (26 januari) een betoging zal organiseren tegen de komst van de moslimschool in Camden en anti-islam folders zal verspreiden. De partij werd in 2005 beschuldigd voor het aanwoekeren van de racistische rellen in Cronulla.
Volgens Emil Sremchevich, de voorzitter van de Camden McArthur Residents Group die strijdt tegen de komst van de moslimschool, is Australia Day de gepaste dag voor een betoging omdat onder meer vrijheid van meningsuiting op die dag gevierd wordt.
Sremchevich vertelde aan het persagentschap Australian Associated Press dat het buurtcomité de betoging niet zal steunen als die door de media voorgesteld wordt als religieuze intolerantie, omdat dat de focus van hun verzet zou verdoezelen. “We verzetten ons tegen de komst van de school omdat er geen rekening gehouden wordt met onze mening. In een vrije gemeenschap moet de meerderheid beslissen”, zegt Sremchevich.
Geen nieuw fenomeen
Moslimscholen zijn geen nieuw fenomeen in Australië. In 1989 werd de Malek Fahd islamitische school opgericht dichtbij Bankstown in het westen van Sydney. Het studentenaantal is sinds de oprichting opgelopen van 87 naar 1700. De school waarover nu gediscussieerd wordt in Camden, zou 1200 leerlingen tellen.
Jeremy Bingham, een van de mensen achter het voorstel van de moslimschool, denkt dat de meeste inwoners van Camden niet tegen de nieuwe school zijn. “Ten eerste is er een relatief kleine groep mensen die bang zijn voor wat ongewoon en anders is. Een tweede groep is tegen de groei van de stad, los van de school. Tot slot ziet het er naar uit dat een groep christenen nog niet weten dat de kruistochten voorbij zijn.”
In maart 2008 zal de beslissing vallen over de komst van de school in Camden. Australië heeft 21 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 300.000 of 1.5 procent moslims, die hoofdzakelijk in Sydney en Melbourne leven.