Protestkamp tegen Dakota-pijpleiding haalt 2 miljoen dollar op

Nieuws

Protestkamp tegen Dakota-pijpleiding haalt 2 miljoen dollar op

Protestkamp tegen Dakota-pijpleiding haalt 2 miljoen dollar op
Protestkamp tegen Dakota-pijpleiding haalt 2 miljoen dollar op

IPS

02 november 2016

Sioux-indianen in Noord-Dakota (VS) hebben via crowdfunding meer dan 2 miljoen dollar aan donaties binnengehaald om hun protest tegen de Dakota Access Pipeline kracht bij te zetten. De indianen hebben een protestkamp opgeslagen bij Cannon Ball.

Sinds april van dit jaar loopt een crowdfunding-campagne op GoFundMe, en sinds augustus een tweede campagne op FundRazr om de protestcampagne van de Sioux-indianen te steunen.

Na de start van het Sacred Stone Camp in april, kregen de Sioux-indianen gezelschap van vertegenwoordigers van ongeveer zestig stammen. Ook individuen uit de hele wereld voegden zich bij het inheemse volk.

Ze protesteren tegen een oliepijpleiding die de rivieren Missouri en Cannonball kruist. De pijpleiding, waarvan nog onzeker is of de aanleg doorgaat, moet bijna een half miljoen vaten ruwe olie per dag gaan transporteren van Noord-Dakota naar de staat Illinois.

Bouwstop

Het geld dat via GoFundMe bijeen is gebracht, inmiddels meer dan 1,2 miljoen dollar, wordt voornamelijk gebruikt voor operationele kosten.

Voor de juridische kosten, waaronder rechtszaken en de verdediging van arrestanten, werd in augustus via FundRazr een aparte campagne opgestart. Die campagne, die nu 84 dagen loopt, leverde inmiddels meer dan 1,1 miljoen dollar op.

Indianen van de Standing Rock Tribe wijzen erop dat miljoenen mensen van de rivieren Missouri en Cannonball afhankelijk zijn voor hun drinkwater.

Bij olielekkage kan niet alleen het water vervuild raken, maar ook de landbouwgrond in de omgeving. De oliepijpleiding doorkruist bovendien heilige plaatsen van de indianen.

Op 9 september gaven de Amerikaanse departementen van Justitie, Defensie en Binnenlandse Zaken een gezamenlijke verklaring uit waarin ze een tijdelijke bouwstop aankondigden.

Eerst moeten eerdere beslissingen heroverwogen worden, en moeten er formele besprekingen met de indianen komen, staat in deze verklaring.

Op 9 oktober besliste een federale rechtbank echter dat een bouwstop niet nodig is.