‘Raad van bestuur schendt plichten’
Rechtszaak tegen directeurs Shell: ‘wanbeheer van klimaatrisico’s’
IPS
16 maart 2022
De Britse juridische organisatie ClientEarth start een rechtszaak tegen de directie van Shell. De raad van bestuur schendt zijn plichten door het bedrijf niet voor te bereiden op de energietransitie, luidt de klacht.
Volgens ClientEarth is het klimaatplan van Shell ‘fundamenteel gebrekkig’
PXhere / Mohamed Hassan (CC0)
ClientEarth is zelf aandeelhouder bij Shell en heeft in die hoedanigheid de dertien bestuurders van Shell persoonlijk in gebreke gesteld. Ze zijn er niet in geslaagd om een klimaatstrategie door te drukken die in overeenstemming is met het klimaatakkoord van Parijs, stelt de ngo, en schenden zo hun plichten onder de Britse Companies Act. Die bepaalt immers dat de raad van bestuur over het succes van het bedrijf moet waken en daarbij ‘redelijke zorg, vaardigheid en toewijding’ aan de dag moet leggen.
Misleidend
‘Wij zien voldoende grond om te beweren dat de raad van bestuur van Shell verkeerd omgaat met het materiële en te voorziene klimaatrisico waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd’, zegt Paul Benson, advocaat van ClientEarth.
‘Shell is als bedrijf ernstig blootgesteld aan de risico’s van de klimaatverandering en de energietransitie, maar het klimaatplan van het bedrijf is fundamenteel gebrekkig. Als, zoals wij denken, het bedrijf ten onrechte beweert dat de plannen stroken met het Klimaatakkoord van Parijs, dan bestaat het risico dat beleggers en de markt als geheel worden misleid.’
‘De zakenwereld is bezaaid met voorbeelden van bedrijven die zich niet snel genoeg hebben aangepast, en Shell riskeert dezelfde weg in te slaan.’
Benson nodigt beleggers uit om zich aan te sluiten bij de rechtszaak, want het is ook in hun belang. Als het bedrijf zich niet voldoende voorbereidt op de energietransitie, neemt het risico op “stranded assets” toe: energievoorraden die nooit opgepompt zullen kunnen worden. En dat zou een groot waardeverlies voor beleggers betekenen.
‘De zakenwereld is bezaaid met voorbeelden van bedrijven die zich niet snel genoeg hebben aangepast, en Shell riskeert dezelfde weg in te slaan als Kodak of Blockbuster’, zegt Benson. ‘Als de raad van bestuur niet van koers verandert, zal de waarde op lange termijn uitgehold geraken, en uiteindelijk vernietigd worden.’
Nederlaag in Nederland
Verschillende grote aandeelhouders van Shell hebben al hun bezorgdheid geuit over de klimaatkoers van het bedrijf. Vorig jaar stemde 30 procent van de aandeelhouders tegen de raad van bestuur, voor een resolutie die opriep om de koers in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs.
En in mei vorig jaar oordeelde een Nederlandse rechtbank in een baanbrekend proces dat Shell binnen tien jaar zijn CO2-uitstoot met 45 % moet verminderen. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een bedrijf aansprakelijk werd gehouden voor zijn rol in de klimaatverandering.