Cijfers van Europese klimaatdienst Copernicus
Record na record: ook januari was alweer warmste maand ooit
Januari 2025 was wereldwijd de warmste januari ooit gemeten. De eerste maand van het nieuwe jaar breekt daarmee alweer een record, blijkt uit cijfers van de Europese klimaatdienst Copernicus.
2024 was het warmste kalenderjaar sinds de metingen, met gemiddelde temperaturen boven de anderhalve graad Celsius. Het nieuwe jaar is nog maar net gestart, en alweer sneuvelt het nog maar één jaar oude record van januari 2024. De afgelopen maand was de gemiddelde oppervlaktetemperatuur immers 13,23 graden Celsius: 0,79 graad warmer dan de gemiddelde januari tussen 1991 en 2020.
Warm in januari
Daarmee was januari 2025 gemiddeld 1,75 graad Celsius warmer dan een januarimaand in de pre-industriële periode, voor de start van de grootschalige verbranding van fossiele brandstoffen.
Bovendien was afgelopen maand de achttiende van de laatste negentien maanden waarbij de wereldwijde gemiddelde luchttemperatuur anderhalve graad warmer was dan boven het niveau van die periode 1850 - 1900.
Lokaal liepen de temperaturen soms nog hoger op. De Europese gemiddelden waren in januari al 2,51 graden Celsius warmer dan een januarimaand in de periode 1991-2020. Maar het kwik klom vooral in Zuid- en Oost-Europa, inclusief West-Rusland. In IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Frankrijk was het dan weer kouder dan gemiddeld.
La Niña
Recordtemperaturen in 2024 werden onder meer toegeschreven aan de combinatie van klimaatverandering en weerfenomeen El Niño, dat de hitte kan opdrijven.
Momenteel roert tegenhanger La Niña zich echter - het fenomeen dat diep, koud water doet opwellen in de oceaan, waardoor die aan het oppervlak een aantal graden lager is dan in 'normale' jaren. Maar dat effect laat zich voorlopig dus nog niet voelen.
‘Januari 2025 zet de recordtemperaturen van de afgelopen twee jaar voort’, zegt Samantha Burgess van Copernicus. Ze noemt dit ‘verrassend’ omdat de ontwikkeling van La Niña in de tropische Stille Oceaan eerder een tijdelijk afkoelend effect op de wereldwijde temperaturen zou doen verwachten.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.