In Latijns-Amerika zijn dit jaar al meer dan 11,7 miljoen gevallen van dengue gerapporteerd. Dat is opnieuw een record.
Begin september waren al 11,7 miljoen gevallen van dengue of knokkelkoorts gerapporteerd. Dat is meer dan het dubbele van dezelfde periode vorig jaar - terwijl 2023 ook al een ‘horrorjaar voor dengue’ genoemd werd.
Alle vier de dengue-types circuleren in Latijns-Amerika. Vooral het zuiden kampt met een sterke stijging en telt 250% meer besmettingen dan in 2023. De ziekte is er meestal niet fataal, maar het toenemende aantal gevallen doet de druk op de gezondheidszorg toenemen en neemt de kans op fatale gevallen toe.
De Pan American Health Organization (PAHO) - de regionale variant van de WHO - dringt er bij de landen in de regio op aan om hun inspanningen op te krikken. Ze moeten daarvoor op korte termijn meer investeren in vroege diagnose, in de opleiding van gezondheidspersoneel en voorlichtingscampagnes voor patiënten en hun gezinnen.
Steeds minder tropisch
Dengue of knokkelkoorts is een virale infectie die wordt overgedragen via muggenbeten. De ziekte veroorzaakt griepachtige symptomen en hevige pijn, en kan zonder behandeling dodelijk zijn.
Dengue komt vooral voor in de tropische en subtropische gebieden van Amerika, Azië en Afrika. Maar de afgelopen jaren is er ook een aanzienlijke toename in meer gematigde klimaten als de VS en Europa. Dat heeft veel te maken met de klimaatverandering, die in de kaart speelt van de muggen die de ziekte overdragen.