Referendum kan op 8 augustus

Nieuws

Referendum kan op 8 augustus

Humberto Márquez

22 april 2004

Eind mei komt er waarschijnlijk een einde aan de al één jaar aanslepende discussie over een referendum waarmee de oppositie de Venezolaanse president Hugo Chávez tot opstappen wil dwingen. De Nationale Verkiezingsraad (CNE) heeft woensdag beslist dat 1,2 miljoen Venezolanen van 28 tot 30 mei de kans krijgen om hun handtekening onder de petitie voor het referendum te bevestigen. Als 525.000 mensen dat doen, komt het referendum er – waarschijnlijk op 8 augustus. Als Chávez dan wordt weggestemd, komen er vervroegde presidentsverkiezingen.

Er 2,43 miljoen handtekeningen nodig - 20 procent van de kiesgerechtigden in het land - onder een aanvraag voor een referendum waarmee de president voortijdig uit zijn ambt kan worden ontzet. De oppositie, die Chávez al sinds 2001 probeert weg te krijgen, had in december vorig jaar bijna 3,5 miljoen handtekeningen ingediend, maar volgens de CNE waren er daarvan maar iets meer dan 1,9 miljoen geldig. Bij 1,19 miljoen handtekeningen waren “vragen” gerezen – onder meer omdat ze op formulieren stonden waarop hetzelfde handschrift meermaals voorkwam. Al die mensen krijgen nu eind mei de kans om nog eens officieel aan te geven dat ze wel degelijk instemmen met een referendum tegen Chávez.

Als er genoeg twijfelachtige handtekeningen worden gevalideerd, kan het referendum plaatsvinden op 8 augustus, verklaarde de voorzitter van de CNE, Francisco Carrasquero. Die datum is niet zonder belang: als de president voor 19 augustus wordt weggestemd, komen er vervroegde verkiezingen; kan hij de tijd rekken tot daarna, wordt hij opgevolgd door zijn vice-president Jose Vicente Rangel, een vertrouweling, die dan tot januari 2007 aan de macht zou blijven.

De Democratische Coördinatie – een alliantie van 27 oppositiepartijen en 40 vakbonden, ondernemersverbanden en burgerorganisaties die een einde willen maken aan het regime van Chávez - is verdeeld over de vraag of ze er wel goed aan doet in te stemmen met de bijzonder korte verificatieperiode. De grote oppositiepartijen gaan akkoord, maar sommige kleinere groepen tekenen verzet aan.

De langgerekte machtsstrijd tussen aanhangers en tegenstanders van Chávez heeft Venezuela al veel ellende bezorgd. Bij rellen en een mislukte staatsgreep in april vielen 60 doden. Een algemene staking in december 2002 en januari 2003 kostte het land naar schatting 8 miljard euro. Dit jaar verloren in februari en maart 13 mensen het leven bij ongeregeldheden naar aanleiding van betogingen van de oppositie. (PD)