Regering en rebellen raken het eens over een tijdelijk staakt-het-vuren

Nieuws

Regering en rebellen raken het eens over een tijdelijk staakt-het-vuren

Katy Salmon

16 oktober 2002

Soedanese rebellen hebben naar eigen zeggen een tijdelijk staakt-het-vuren getekend met de regering om de vredesgesprekken die woensdag beginnen in de Keniase stad Machakos tegen een rustige achtergrond te laten gebeuren. Het zou om het eerste nationale staakt-het-vuren gaan in negentien jaar van bloedige burgeroorlog tussen de moslimregering in het noorden en de rebellen in het zuiden van Soedan.

Er is net een memorandum ondertekend tussen de regering van Soedan en de rebellen van het Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA), zo meldde SPLA-woordvoerder Samson Kwaje dinsdag aan IPS. Het staakt-het-vuren in Soedan moet donderdagmiddag lokale tijd van kracht worden. De vredesgesprekken in Kenia beginnen woensdag al.

De partijen hebben afgesproken in heel het land de wapens te laten zwijgen en ervoor te zorgen dan hun troepen en bevriende milities op de posities blijven die ze nu bezetten, zei Kwaje. Er zal niet worden aangevallen, tenzij als zelfverdediging. Ook zullen er geen bevoorradingskonvooien of evacuaties van zieke soldaten plaatsvinden zonder dat de tegenpartij wordt gewaarschuwd.

Internationale waarnemers uit Noorwegen, Italië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zullen toezicht houden op de naleving van het bestand. Gezien de diepgewortelde vijandigheid tussen beide kampen is het waarschijnlijk dat de strijdende partijen elkaar zullen beschuldigen van schendingen van het staakt-het-vuren. We hopen op goede wil van beide partijen, zei Kwaje.

Het staakt-het-vuren was een eis van de regering van Soedan om de vredesgesprekken te hervatten. De regeringsdelegatie verliet een maand geleden de onderhandelingstafel nadat de rebellen de strategisch gelegen zuidelijke garnizoenstad Torit hadden veroverd. Na twee weken van verbeten strijd is Torit intussen opnieuw in regeringshanden en hebben de rebellen ingestemd met een staakt-het-vuren.

De ondertekening had normaal maandag moeten plaatsvinden maar liep vertraging op omdat de regering het oosten van Soedan wilde uitsluiten. In de oostelijke staat Kassala zijn de rebellen aan een offensief bezig en hebben ze de stad Hamashkorib veroverd. Het geweld heeft de relaties tussen Soedan en Eritrea doen verzuren, omdat Soedan zijn buurland ervan beschuldigt de opstandelingen te steunen. Uiteindelijk kon Khartoem dinsdag toch instemmen met een nationaal staakt-het-vuren.

Mediaberichten maakten dinsdag melding van gevechten in Kassala. Volgens de Soedanese staatsradio zou het regeringsleger een aantal steden op de rebellen hebben heroverd. Ondanks het aanhoudende geweld zijn de kansen op vrede in Soedan nog nooit zo groot geweest, vooral dankzij de ondertekening van een baanbrekend akkoord in juli.

In het document biedt de Soedanese regering de rebellen in het zuiden een referendum over onafhankelijkheid aan na een overgangsperiode van zes jaar waarbij het zuiden niet zou worden onderworpen aan het islamitisch recht, de sharia. Daarmee zijn twee centrale eisen van de rebellen ingewilligd. In de tweede onderhandelingsronde gaat het over de manier waarop macht en rijkdom moeten worden verdeeld en over hoe het staakt-het-vuren kan worden geconsolideerd.

Het bestand is vooral goed nieuws voor de Soedanese burgers. Sinds het begin van de burgeroorlog in 1983 zijn ruim twee miljoen mensen omgekomen, vooral door hongersnood. De toestand werd bijzonder dramatisch toen de Soedanese regering aan hulporganisaties de toegang tot het zuiden van het land ontzegde, zogenaamd om veiligheidsredenen. Tijdens het staakt-het-vuren krijgen hulporganisaties de kans de zwaar getroffen bevolking in het zuiden voedsel en medicamenten te brengen. Wanneer dat lukt zullen ze waarschijnlijk aandringen op een verlenging van het bestand.

Xml=3

Ref:af ip