Relatie tussen VS en Pakistan was al maanden gespannen
Gregg Carlstrom
02 mei 2011
Een van de dwingende vragen naar aanleiding de dood van Bin Laden is wat die betekent voor de zo al gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Pakistan.
De VS en Pakistan kwamen de voorbije maanden meermaals openlijk met elkaar in aanvaring. De belangrijkste aanleiding vormden de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen (drones) in het noordwesten van Pakistan.
De aanhouding van CIA-agent Raymond Davis in het Pakistaanse Lahore, op beschuldiging van moord, verzuurde de relaties nog meer; Davis werd vrijgelaten nadat “bloedgeld” was betaald aan de familieleden van zijn slachtoffers.
Pakistaanse inlichtingendienst
Obama heeft in het verleden de Pakistaanse regering geprezen om zijn medewerking in de jacht op Bin Laden. En volgens mediaberichten heeft de ISI, de Pakistaanse inlichtingendienst, een rol gespeeld in het doden van Bin Laden.
Maar het Witte Huis heeft dat meteen tegengesproken: in een telefoonconferentie vertelde een hoge regeringsfunctionaris aan journalisten dat Pakistan niet van tevoren was ingelicht over de operatie die tot de dood van Bin Lanen heeft geleid.
“Aan een operatie zoals deze zijn maximale operationele veiligheidsprocedures verbonden”, zei de functionaris. “Geen enkel ander land werd geïnformeerd, en slechts een kleine groep mensen in de Verenigde Staten was ervan op de hoogte.”
VS bezorgd over situatie in Pakistan
Obama leek Pakistan zowel te loven als te waarschuwen. Hij noemde het “van essentieel belang dat Pakistan samen met ons blijft vechten tegen Al Qaeda.” Andere regeringsfunctionarissen gingen nog een stap verder: dat Bin Laden zich zo lang kon verschuilen in Pakistan, was een bron van bezorgdheid en een potentiële bron van spanningen tussen beide landen.
“We zijn zeer bezorgd over de situatie in Pakistan… maar dit is iets waaraan we moeten werken met de Pakistaanse regering” ’, zei een hoge functionaris.
Het is ook onduidelijk of Bin Ladens dood enige impact zal hebben op de oorlog in Afghanistan, die nu al tien jaar duurt. Obama had het in zijn toespraak niet over veranderingen in de strategie daar; Bin Laden werd ook in Pakistan gedood, niet in Afghanistan; en Amerikaanse functionarissen geven toe dat er slechts een handvol Al Qaeda-leden overblijven in Afghanistan.