Rijke Arabische landen schieten Afrika ter hulp
Thalif Deen
24 februari 2014
De Zuid-Zuidsamenwerking neemt in kracht toe. Ook enkele van de rijkste landen in de Arabische wereld reiken de armere landen de hand, vooral in Afrika.
Tijdens de allereerste Expo van Arabische Staten, die vorige week plaatsvond in Doha en mee georganiseerd werd door het bureau van de Zuid-Zuidsamenwerking en het Ontwikkelingsprogramma (UNDP) van de Verenigde Naties, kwamen 500 afgevaardigden uit 45 landen samen om de groei van de Zuid-Zuidsamenwerking (SSC) te bespreken. Succesverhalen werden gedeeld, kennis en ervaringen uitgewisseld.
Zachte leningen, investeringen, het kwijtschelden van schulden, de aanleg van infrastructuur of de samenwerking rond techniek en nieuwe technologieën: de vorm waarin de hulp komt is divers.
Minstens drie financieringsfondsen leveren op dit moment een bijdrage tot het verlichten van schulden in ontwikkelingslanden, met name in Afrika: het Saoedische Fonds voor Ontwikkeling, het Koeweit-fonds voor Arabische Economische Ontwikkeling en het Abu Dhabi-fonds voor Ontwikkeling.
Praktische oplossingen
Een portefeuille van 44 miljard dollar van de Islamitische Ontwikkelingsbank, opgericht door de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC), voorziet in leningen en beleggingen in Islamitische landen in Azië en Afrika.
Ook het Arabische Fonds voor Economische en Sociale Ontwikkeling heeft 9 miljard dollar ter beschikking voor zachte leningen aan overheden en openbare instellingen.
Yiping Zhou, directeur van het bureau voor SSC in New York, zei dat de bijeenkomst een antwoord was op de vraag van lidstaten en instellingen naar praktische oplossingen voor het Zuiden in hun regionale context.
Hernieuwbare energie
De leningen en technische ondersteuning gingen de afgelopen jaren naar projecten voor hernieuwbare energie en duurzame industriële ontwikkeling.
Onder meer krachtcentrales in Egypte en Syrië en de bouw van dammen in Soedan kwamen er dankzij leningen van het Arabisch Fonds voor Ontwikkeling.
Het Egyptische Fonds voor Technische Samenwerking met Afrika stuurde meer dan 250 experten naar 30 Afrikaanse landen voor training en ondersteuning in waterbeheer, landbouw en onderwijs.