Riolering is niet sexy genoeg
Ali Gharib
15 april 2009
Van alle Millenniumdoelstellingen loopt afvalwaterverwerking het meeste achter op schema. Deskundigen vragen zich af hoe ze het taboe kunnen doorbreken en het onderwerp sexier kunnen maken.
De Millenniumdoelstellingen (MDG’s), in 2001 goedgekeurd door de lidstaten van de Verenigde Naties, leggen een aantal concrete doelstellingen vast tegen 2015. Op het vlak van afvalwaterverwerking lopen we het meeste achter op schema, zegt Rose George, journaliste en auteur van het boek “The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters”.
“Eén vierde van de wereldbevolking heeft geen riolering, zelfs geen emmer”, zegt ze. Diarree is mede daardoor de op een na grootste doodsoorzaak onder kinderen.” Om de doelstelling, het halveren van het gebrek aan riolering, te halen tegen 2015, zouden dagelijks wereldwijd bijna honderdduizend toiletten geïnstalleerd moeten worden. Maar dat cijfer wordt lang niet gehaald. “Tegen dit tempo zal het nooit lukken”, zegt George.
Toch is riolering erg belangrijk volgens de auteur. Na de aanleg van een degelijke riolering in Londen steeg de levensverwachting met twintig tot dertig jaar. “Maar het is ook belangrijk voor ontwikkeling”, zegt George, die erop wijst dat meisjes minder spijbelen op scholen die over latrines beschikken. Vrouwen die naar school geweest zijn, baren later minder kinderen en kunnen zich economisch beter staande houden. “Kortom, er is geen nadeel aan goede riolering”, zegt ze.
Bovendien is riolering erg goedkoop, vergeleken bij wat het kost om de effecten van een gebrek aan riolering te bestrijden. “Riolering is een koopje”, zegt de auteur. “Als je er één euro in stopt, vermijd je zeven euro aan gezondheidskosten.” Dat argument zou de regeringen met name in deze tijden van crisis als muziek in de oren moeten klinken. De MDG-doelstelling halen zou ongeveer 71 miljard euro kosten. Maar dat gedrag zinkt in het niets in vergelijking met de meer dan 450 miljard euro die uitgespaard zou worden aan kosten voor de volksgezondheid.
Sexy
Ondanks al die overduidelijke voordelen krijgt sanitair lang niet de aandacht die het verdient. Dat gebrek is voor een deel te danken aan het taboe dat nog steeds rond de menselijke ontlasting hangt.
“We zijn complexe wezens, en we hebben complexe codes omtrent hygiëne?, zegt George. “Je moet dus voorzichtig zijn”. Ze put hoop uit de hiv/aids-campagne, die er wel goed in slaagt om gelijkaardige taboes rond seks en condooms te doorbreken.
Zelf probeert ze het taboe te doorbreken door humor in haar interviews en boek te verwerken. Maar het zou ook helpen als grote sterren het onderwerp meer bespreekbaar zouden maken. “Riolering zou sexier moeten zijn”, zegt ze. “Ik wacht nog steeds op het eerste telefoontje van acteur Matt Damon”.