Indiase Robin Hood Army haalt op bij restaurants en geeft aan de armen

Nieuws

Indiase Robin Hood Army haalt op bij restaurants en geeft aan de armen

Indiase Robin Hood Army haalt op bij restaurants en geeft aan de armen
Indiase Robin Hood Army haalt op bij restaurants en geeft aan de armen

Anneleen Winten

10 juli 2016

Augustus 2015, zes Indiase twintigers besluiten ’s avonds de straat op te gaan om eten te geven aan daklozen. ’s Nachts rijden ze naar verschillende restaurants met de vraag of zij geen eten hebben om uit te delen. Nu, een jaar later, is het zestal uitgegroeid tot een internationale organisatie met meer dan 3000 vrijwilligers: het Robin Hood Army (RHA).

Neel Ghose, samen met Anand Sinha oprichter van Robin Hood Army, heeft zijn inspiratie opgedaan in Portugal. Ghose woonde er een tijdje en leerde daar de recyclageorganisatie van voedsel Re-food kennen, zo zegt hij in The Guardian: ‘Zij verzamelen op lokale basis overschotvoedsel van restaurants. Ik realiseerde mij dat dit project ook in India kon werken waar voedseltekort nog altijd een van de grootste problemen is.’

Eten, kledij en dekens

De eerste keer dat Neel Ghose en zijn vrienden op pad gingen in Delhi, hebben ze een honderdtal buiken gevuld. Intussen voeden ze wekelijks 5.000 mensen. Eten is intussen niet meer het enige project waar zij zich mee bezig houden: ze verzamelen ook dekens en kleren voor daklozen wanneer het buiten kouder wordt.

Aarushi Batra benadrukt dat het RHA geen geld vraagt.

© Robin Hood Army

Voor Robin Hood Army is het van belang om de hulpteams klein te houden. Zij zijn verantwoordelijk om restaurants te overtuigen om deel te nemen, om de plekken te vinden waar veel daklozen zich verzamelen en de wekelijkse voedselbedeling te organiseren.

Opmerkelijk is dat de Robin Hood Army geen geld accepteert. Aarushi Batra, hoofd social media, benadrukt tijdens ons gesprek dat de RHA enkel tijd vraagt van zijn vrijwilligers. ‘Hoe meer mensen we gemotiveerd krijgen om zich in te zetten voor ons project, hoe beter. Dan heeft geld geen belang. We willen dat restaurants begrijpen dat ze levens kunnen redden door ons hun voedsel te geven.’

27 steden in 5 landen

Om meer mensen te bereiken, zet het RHA in op social media. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen: ‘Onze Facebookpagina helpt ons om restaurants te contacteren en onze dagelijkse posts zijn uitgegroeid tot een handelsmerk’, zegt Sarah Afridi, een vrijwilligster, aan The Guardian. ‘We hebben gerealiseerd dat we nog geloofwaardiger zouden zijn als we de foto’s van onze acties aan de restaurants konden laten zien. Na de Facebookpagina is ons ledenbestand plots enorm gegroeid’, voegt Ghose toe.

Ga op zoek naar restaurants die eten willen geven aan de daklozen in jouw stad.

Door het overweldigende succes van het RHA in India hebben ze besloten groter te worden. Intussen biedt het RHA ook hulp aan Pakistan, Indonesië, Bangladesh en Maleisië. ‘We zitten misschien in verschillende teams, maar we vechten voor hetzelfde’, aldus Anaam Afridi, een van de oprichters van het RHA Pakistan. Robin Hood Army is op dit moment actief in 27 steden in vijf landen met meer dan 5000 Robins die meer dan 500.000 mensen helpen.

Ook België sluiten ze niet uit als nieuw lid van het RHA. Batra is alvast enthousiast: ‘Belgen kunnen Robin Hood Army zeker helpen. Alles is mogelijk, dat is onze sterkte. Ga op zoek naar restaurants die eten willen geven aan de daklozen in jouw stad. Er is zoveel dat kan gebeuren. In de RHA-steden worden ook geregeld lessen gegeven aan kinderen om hen voedselverspilling te leren beperken. Jij beslist wat je wil doen en wij helpen je overal waar we kunnen.’