Rusland: ‘Sancties hinderen strijd tegen klimaatverandering’

Nieuws

Russische klimaatdoelstellingen waren voor de oorlog ook al niet ambitieus

Rusland: ‘Sancties hinderen strijd tegen klimaatverandering’

Rusland: ‘Sancties hinderen strijd tegen klimaatverandering’
Rusland: ‘Sancties hinderen strijd tegen klimaatverandering’

IPS

23 maart 2022

De internationale sancties tegen Rusland hinderen het land om zijn klimaatbeloften in te lossen. Dat zegt het Russische ministerie van Energie.

Oliepompen in het zuiden van Rusland. Het land is nog steeds zeer afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Gennadiy Kolodkin / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

Uit een ministerieel rapport waar de Russische krant Kommersant beslag op kon leggen, blijkt dat de plannen om de netto-uitstoot tussen 1990 en 2050 met 80 procent te doen dalen, niet langer gehaald kunnen worden.

Boekhoudtrucs

Volgens Ryan Wilson, Rusland-analist bij Climate Analytics, was die doelstelling al niet erg ambitieus en was het plan grotendeels gebaseerd op boekhoudkundige ingrepen, eerder dan echte uitstootreducties. De kans dat de sancties daar een belangrijke invloed op hebben is dus klein, zegt hij.

De Russische klimaatplannen gaan uit van een aanhoudende groei van de uitstoot tot 2030, om vervolgens traag af te nemen.

Uitstootreducties tegenover 1990 zijn relatief makkelijk te bereiken voor Rusland, omdat de Russische economie kort na dat jaartal ineen klapte, en daarmee ook de uitstoot. De Russische klimaatplannen gaan uit van een aanhoudende groei van de uitstoot tot 2030, om vervolgens traag af te nemen.

Volgens de rangschikking van de denktank Climate Action Tracker zijn de Russische ambitie en inspanningen ‘kritiek onvoldoende’.

Bossen

Van de reducties die gepland zijn ‘komt het grootste deel op rekening van de bossector’, zegt Wilson. ‘En die zullen niet getroffen worden door de sancties.’

Het Russische “intensieve” uitstootscenario gaat ervan uit dat tussen 2019 en het einde van dit decennium 66 miljoen ton CO2 per jaar “weggenomen” wordt door bossen, terwijl de uitstoot op zich verlaagd wordt met 29 miljoen ton CO2.

Rusland wil nu de berekeningswijze voor de impact van bossen veranderen. Volgens de internationale richtlijnen mag enkel de impact van “beheerde bossen”, meegeteld worden, waar de mens een hand in heeft. Maar Rusland wil alle bossen als “beheerde bossen” meerekenen en zo de CO2 ten gelde maken die de bomen opnemen. Rusland herbergt ongeveer 20 procent van alle bossen in de wereld.

Vertraging

Russische investeerders in hernieuwbare energie hebben wel al gewaarschuwd dat ze hun projecten niet binnen de geplande tijd zullen kunnen realiseren en de Russische overheid gevraagd om ze niet te beboeten voor de vertraging.

Russische investeerders in hernieuwbare energie hebben wel al gewaarschuwd dat ze hun projecten niet binnen de geplande tijd zullen kunnen realiseren.

Volgens Wilson is dat mogelijk, ‘maar waren de Russische doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie al erg bescheiden, en zouden ze ook zonder de oorlog waarschijnlijk al niet op tijd gehaald zijn.‘

Een van de redenen voor de trage opmars is precies dat de regels vereisen dat heel wat materiaal in Rusland zelf geproduceerd moet zijn, zegt hij.

De sancties zullen vooral de Russische inkomsten uit olie en gas treffen. De Europese Unie wil het gebruik van Russisch gas in een jaar tijd met twee derde verminderen en tegen 2027 geen Russisch gas meer invoeren.

Als reactie op die dalende inkomsten zou de Russische regering overwegen om de belastingen voor Russische olie- en gasbedrijven te verlagen, efficiëntiestandaarden milder te maken en toe te laten dat alcohol verkocht kan worden in benzinestations.