Rwanda opent grootste zonnecentrale van Afrika

Nieuws

Rwanda opent grootste zonnecentrale van Afrika

Aimable Twahirwa

03 juli 2007

De grootste zonnecentrale van Afrika staat op de top van de 2.500 meter hoge berg Jali boven de Rwandese hoofdstad Kigali. Rwanda wil de komende jaren massaal investeren in zonne-energie om elektriciteit tot in de verste uithoeken van het platteland te brengen en de energiefactuur te drukken.

De installatie van een vijftigtal zonnepanelen op een oppervlakte van vier hectaren is het resultaat van bilaterale samenwerking met de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De centrale, die op 6 juni openging en voorlopig een vermogen heeft van 250 kilowatt, moet het samen met andere initiatieven mogelijk maken het huidige vermogen van Rwandese elektriciteitscentrales, 33,6 Megawatt, tegen 2010 op te krikken tot 50 Megawatt.

Stroomonderbrekingen zijn de voorbije jaren dagelijkse kost geworden in Rwanda. Hoewel slechts 70.000 van 10 miljoen Rwandezen op het stroomnet zijn aangesloten, is het huidige vermogen onvoldoende. Om te voldoen aan individuele gebruikers en bedrijven is zeker 100 Megawatt nodig.
Rwanda wil tegen 2010 60 procent van zijn energie uit duurzame bronnen halen, en plant met dat doel voor ogen ook nieuwe waterkrachtcentrales, bijvoorbeeld op de watervallen van Rusumo in samenwerking met Burundi en Tanzania. De twee grootste reeds bestaande waterkrachtcentrales hebben maar een vermogen van 7,6 Megawatt.

Het grootste deel van de energie die nu in Rwanda wordt opgewekt komt van thermische centrales met een gezamenlijk vermogen van 26 Megawatt die de staat in 2005 aankocht en die elk jaar één tot twee miljoen euro aan brandstof kosten. De zonnecentrale van Jali heeft als voordeel dat ze, eens ze er staat, weinig onderhoudskosten vergt. Ook het personeel dat er werkt is niet hooggespecialiseerd en kan eenvoudig worden opgeleid.

Zonne-energie is ook de ideale oplossing voor het platteland, zegt Albert Butare, ingenieur en Rwandees staatssecretaris voor energie bij het Ministerie voor Infrastructuur. “Je hebt niet teveel kabels of ander gesofistikeerd materiaal nodig”, zegt Butare, “Elk gezin kan voortaan elektriciteit krijgen met behulp van een zonnepaneel op het dak.”

De Wereldbank financiert momenteel de installatie van zonnepanelen in een dertigtal dorpen en het stadsbestuur van Kigali wil de technologie ook promoten bij de inwoners van de hoofdstad. “Zonne-energie is gratis en onuitputtelijk”, zegt Fidèle Ndeshyo Rulihose, directeur van het energiecentrum van het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoeksinstituut van Butare (IRST).

Ook de gewone Rwandezen moeten hun steentje bij te dragen tot de verlaging van de energiefactuur. “We willen iedereen verplichten spaarlampen te installeren om het stroomverbruik te doen dalen”, zegt John Mirenge, directeur-generaal van Electrogaz, de firma die in Rwanda water, stroom en elektriciteit verdeelt. Electrogaz wordt momenteel door een Duits bedrijf gerund, met de bedoeling de firma gezond te maken en vervolgens te privatiseren.