Sail to the COP: Anuna en Adélaïde zeilen naar klimaattop in Chili
Alexandra Matthys
22 augustus 2019
Anuna De Wever en Adélaïde Charlier, de bekende Belgische gezichten van Youth for Climate, zullen deels per zeilboot reizen naar Chili om de COP25, de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties, bij te wonen.
De 48m lange schoener Regina Maris
Anuna De Wever en Adélaïde Charlier, de bekende Belgische gezichten van Youth for Climate, zullen deels per zeilboot reizen naar de COP25, de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Die vindt plaats tussen 2 en 13 december in Santiago, de hoofdstad van Chili. De jonge klimaatactivisten zullen samen met een team van experts en een dertigtal milieubewuste Europese jongeren meer dan 10.000 kilometer zeilen, goed voor zo’n zeven weken op het water.
Duurzame alternatieven
‘De groep jonge mensen wil door deze actie de aandacht vestigen op de absurde realiteit dat er nog te weinig alternatieven zijn voor de vervuilende vliegtuigen.’
Het Sail to the COP initiatief wil de aandacht vestigen op de vervuilende luchtvaartindustrie en spoort aan tot de ontwikkeling van milieuvriendelijkere reisopties. Het aantal mensen dat het vliegtuig neemt, blijft toenemen. Dat is slecht nieuws voor het milieu omdat het vliegtuig het vervoersmiddel is met de grootste impact op het klimaat. De wereldwijde luchtvaart staat garant voor twee procent van de totale uitstoot van CO2. Moest een land die hoeveelheid aan CO2 uitstoten, dan zou het in de top tien van de grootste CO2-emittenten belanden.
Gedurende de reis zullen de jongeren brainstormen over duurzamere alternatieven en hoe zo’n opties zoals reizen met de bus, trein of fiets aantrekkelijker en betaalbaarder kunnen worden. ‘De groep jonge mensen verwacht niet dat mensen voortaan per zeilboot naar Amerika reizen, maar wil door deze actie de aandacht vestigen op de absurde realiteit dat er nog te weinig alternatieven zijn voor de vervuilende vliegtuigen’, laten Youth for Climate en Sail to the COP weten in een persbericht.
Op 2 oktober vertrekken de deelnemers samen met de kapitein en een vijftallige bemanning met de driemaster Regina Maris vanuit Scheveningen. Die zal zo’n zeven weken later in Rio de Janeiro, Brazilië aanleggen, daar gaat de reis per bus verder naar Santiago.
Kritiek Thunberg
De groep volgt zo het voorbeeld van Zweeds klimaatactiviste Greta Thunberg. Zij vertrok op 14 augustus per zeilboot vanuit Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten om op 23 september de VN-Klimaattop in New York bij te wonen. Ook zij zal aanwezig zijn op de COP25.
Thunberg oogstte veel kritiek omdat haar reis minder klimaatneutraal is gebleken dan de bedoeling was. Volgens sommige bronnen zou de logistieke organisatie van de zeilreis leiden tot een grotere uitstoot van broeikasgassen dan wanneer ze de reis per vliegtuig zou maken.
‘We begrijpen de keuze van Greta om te zeilen naar New York. Uiteraard is het jammer dat door haar reis een aantal mensen het vliegtuig moeten nemen. Toch zijn we blij dat ze met haar zeiltocht al veel aandacht heeft gegenereerd voor de problematiek. Daarnaast toont ze hiermee aan hoe lastig het tegenwoordig nog is om de Atlantische oceaan over te steken zonder gigantische hoeveelheden broeikasgassen uit te stoten’, zegt Peter Paul Vossepoel van Sail to the COP.
De deelnemers van Sail to the COP zullen niet in groep terug zeilen van Chili. ‘Sommige van de deelnemers willen na de klimaatconferentie langer in Zuid-Amerika blijven, om hier vrijwilligerswerk te doen of om rond te reizen. Daarom zullen we niet collectief terug reizen. Uiteraard moedigen wij iedereen aan om een zo duurzaam mogelijke manier te kiezen en zijn de deelnemers van dit project bijzonder gemotiveerd om de uitstoot van hun reis zo laag mogelijk te houden. Sommigen zullen terug zeilen, andere kiezen ervoor om mee te varen met een vrachtschip’, aldus Vossepoel.