Bacteriën overleven beter op gewassen in een warmer en vochtiger klimaat
Salmonella profiteert van opwarmend klimaat
Salmonella komt bij het rijtje aandoeningen dat een grotere bedreiging vormt door de klimaatverandering, waarschuwt de Amerikaanse Organisatie voor Microbiologie. De bacteriën overleven beter op gewassen in een warmer en vochtiger klimaat.
Alleen al in de VS maakt salmonella elk jaar 1,2 miljoen mensen ziek, meestal door de consumptie van besmette verse producten. In België zijn er jaarlijks zo’n drieduizend bevestigde besmettingen, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vele keren hoger. De meeste patiënten gaan niet naar de huisarts, en van wie dat wel doet, wordt de besmetting lang niet altijd in een labo bevestigd.
Profiteren van ziekten
Salmonella kan lange tijd in landbouwgrond aanwezig zijn en overleeft op verschillende gewassen. Om de invloed van de klimaatverandering in te schatten, testten onderzoekers de overleving van de ziekte bij planten die met plagen kampen, en bij een hogere luchtvochtigheid.
Daaruit blijkt dat een hogere luchtvochtigheid de bacterie helpt om de overleven op gezonde gewassen. Uit de experimenten blijkt bovendien dat salmonella meer kan profiteren als de gewassen worden aangetast door een andere ziekte zoals bacteriële bladvlekkenziekte op sla.
‘Dat de gastplant verandert door die ziekten is geen verrassing’, zegt Jeri Barak, hoogleraar Fytopathologie aan de University of Wisconsin-Madison. ‘Maar het is interessant hoe die veranderingen andere leden van de bacteriefamilie in de kaart spelen. Aangezien ook de toegenomen luchtvochtigheid de overleving van salmonella op gezonde planten helpt, wordt klimaatverandering een thema voor de voedselveiligheid.’