‘Save oz jobs’: vakbonden lanceren campagne tegen outsourcing

Nieuws

‘Save oz jobs’: vakbonden lanceren campagne tegen outsourcing

Kalinga Seneviratne

25 februari 2004

Australische vakbonden zijn een campagne begonnen om 'outsourcing', het uitbesteden van werk aan buitenlandse bedrijven, in te perken. Het gaat onder meer om werk in de it-sector, een branche die veel werk uitbesteedt.

Eerder slaagde de vakbonden er voor dat een ‘anti-offshoring’ resolutie werd aangenomen tijdens de nationale conferentie van de Australische Arbeiderspartij (ALP). De ALP keurde een resolutie goed waarin het overheidsinstellingen verboden wordt werk uit te besteden als het ook efficiënt in eigen land gedaan kan worden. De vakbonden zijn nu onder de naam ‘Save Oz Jobs’ een campagne begonnen tegen bedrijven die ‘witteboordenwerk’ naar het buitenland verplaatsen. Ook pleiten ze voor regelgeving op dat gebied.

Australië besteedt onder meer veel werk uit aan Indiase bedrijven. Sunil Metha, vice-voorzitter van de Indiase Associatie van Software en Servicebedrijven, noemde de Australische maatregelen ‘protectionistisch’ en waarschuwde dat het de belangen van Australische bedrijven in India kan schaden.

De ophef over het uitbesteden van werk begon in januari, toen het Australische telecombedrijf Telstra een overeenkomst tekende met het Amerikaanse bedrijf IBM Global Services. De overeenkomst behelst dat IBM software applicaties gaat ontwikkelen voor Telstra. Een deel van dat werk zal IBM in India laten uitvoeren. Australische vakbonden verwachten dat er daardoor 450 banen in eigen land verloren zullen gaan. Ze beweren ook stukken te hebben gezien waaruit blijkt dat Telstra diverse andere afdelingen, waaronder call-centers en administratie, wil verhuizen.

De maatregelen zijn volgens Telstra noodzakelijk om de doelstellingen voor de komende jaren te halen. Zo wil het bedrijf 780 miljoen dollar bezuinigen door 1.500 banen naar het buitenland te verhuizen. Volgens de vakbonden is dit niet nodig, omdat het bedrijf in de laatste zes maanden van vorig jaar meer dan 1,7 miljard dollar winst maakte. De mensen die het bedrijf succesvol hebben gemaakt, worden nu bij het vuil gezet, zegt Stephen Jones van de Community and Public Sector Union (CPSU). Wij willen niet dat de politiek dit laat gebeuren.
Rob Durie van de Australian Information Industry Association, benadrukt dat het uitbesteden van werk niet meer alleen een kwestie is van kostenbesparing. Een land als India heeft een goede reputatie opgebouwd als het gaat om het ontwikkelen van hoogwaardige software.

Vijftien Indiase softwarebedrijven, waaronder Infosys, Satyam en HCL Technologies, hebben de afgelopen jaren kantoren geopend in Australië. Volgens Athula Ginige, informatietechnoloog aan de Universiteit van West-Sydney, heeft het weinig zin de banenvlucht tegen te houden. Australië kan beter proberen een goede nichemarkt te ontwikkelen, zegt hij.

Greg Sheridan, buitenlandredacteur bij dagblad The Australian, vindt dat de tegenstanders blijk geven van een beperkte blik. Als wij geen werk meer uitbesteden aan India, dan kan het best zijn dat India geen studenten meer in Australië laat studeren. Er studeren meer dan 10.000 Indiërs in Australië. Dat levert het land 300 miljoen dollar per jaar op.