Schijnkandidaten voor schijnverkiezingen in de Emiraten
Sam Vandenbergh
22 augustus 2011
Op 24 september zijn er parlementsverkiezingen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De regering wil de aandacht trekken met vrouwelijke kandidaten en kiezers. De Emirati’s zelf zijn apathisch, kenners zijn sceptisch.
Volgende maand kunnen de inwoners van de zeven emiraten een nieuw parlement kiezen. Dat is althans hoe de koninklijke families van de federatie het willen voorstellen. In werkelijkheid mag het volk twintig van de veertig zetels kiezen, de andere zetels worden door de sjeiks aangeduid. Maar zelfs de resterende zetels worden niet eerlijk gekozen. De regering heeft zelf 130.000 burgers geselecteerd die een stem mogen uitbrengen, dat zijn ongeveer twintig procent van de Emirati’s.
Hoewel in 2006 slechts één procent van de burgers kon stemmen, is deze stijging niet waar waarnemers op hoopten. Met de doorbraak van de Arabische Lente is dit niet meer dan wat maquillage, zo lijkt het. Bovendien heeft het parlement geen echte rol, aangezien de sjeiks zowel de uitvoerende, als de wetgevende en de rechterlijke macht uitoefenen, volgens Voice of America.
Niet alleen de kiezers, ook de 469 kandidaten worden geselecteerd door de overheid. Ze krijgen daarbij ook nog eens een spreekverbod opgelegd tot aan het begin van de kiescampagne op 4 september. Hun Facebook- en Twitteraccounts worden nauw in de gaten gehouden. De bevolking heeft zo alle interesse in de verkiezingen verloren. Want hoewel veel kandidaten meer macht aan het parlement willen geven, weten de mensen nu al dat er niets van in huis zal komen, zegt The Media Line.
Vrouwelijke kandidaten verdoezelen dictatuur
Toch probeert de regering de verkiezingen alle positieve publiciteit te geven. Zo stelt ze dat deze stembusgang de meest vrouwvriendelijke ooit zal zijn: 46 procent van alle kiezers zijn vrouwen. Het is echter maar de vraag of dat echt meer macht aan de vrouwen zal geven: slechts 86 van de 469 kandidaten zijn vrouwen. Bij de vorige verkiezingen werden alle acht vrouwen nog aangeduid door de regering.
‘Dit is een afleidingsmanoeuvre, de VAE blijven een dictatuur’, zeggen kenners. ‘Je kan dit geen liberale democratie noemen, hoewel het wel stappen in die richting lijken. Vooral voor het Westen is het belangrijk het volk tevreden te houden. Als je over miljarden oliedollars beschikt is het natuurlijk gemakkelijk om de bevolking te sussen. Maar in het belang van de regio zullen de Emiraten op lange termijn toch proactief moeten handelen en meer transparantie geven aan de nationale politiek’, zei Fawaz Gerges, directeur van het Middle East Centre in de London School of Economics aan de webkrant The Arabist .
Kleine deelstaten
Toch zijn er ook lichtpuntjes bij de aankomende verkiezingen. In de kleinere deelstaten is er beduidend meer interesse in de verkiezingen dan in Abu Dhabi of Dubai. Zo heeft het kleine emiraat Fujairah al 19 kandidaten, wat in verhouding met het aantal inwoners veel meer is dan in de grote emiraten.
‘Met de komende verkiezingen zullen we hopelijk een verschuiving krijgen in de politieke cultuur in ons land. Onze campagne heeft er voor gezorgd dat nu overal in het land aan politiek gedacht wordt, net wat we wilden bereiken’, zei de bevoegde minister Anwar Mohammed Gargash aan Reuters