Shell trekt zich terug uit Brazilië
Liesbet Van Hoe
15 juni 2012
Raizen, een bedrijf dat biobrandstof produceert voor oliegigant Shell, zal geen suikerriet meer kopen dat afkomstig is van land van inheemse volkeren. De inheemse volkeren zijn tevreden met de beslissing, maar waarschuwen voor de blijvende aanwezigheid van de boeren en illegale houtkap op hun land.
Raizen, een bedrijf dat in Brazilië instaat voor de productie van biobrandstof voor oliegigant Shell, ziet af van plannen om suikerriet te kopen dat afkomstig is van land van de Guarani, een inheems volk. De grote hoeveelheid suikerriet kwam van boeren die zich het land van de Guarani toe-eigenen en dient als ruw materiaal voor de productie van ethanol.
De overeenkomst stelt dat Raizen geen rietsuiker meer zal putten uit het land dat volgens het ministerie van Justitie eigendom is van de Guarani bevolking. De Braziliaanse overheid oefende de laatste maanden druk uit om het akkoord te tekenen, dat in werking treedt vanaf november.
Raizen verklaart dat de overeenkomst ‘een bewijs is van de wil van het bedrijf om duurzame ontwikkeling te combineren met het welzijn van de lokale gemeenschappen’. Survival International, een beweging voor inheemse volksstammen, beschreef de beslissing als ‘historisch’.
Raizen ontstond toen Shell en het Braziliaanse suiker- en ethanolproducent Cosan in 2010 de handen ineen sloegen. Ze produceren ongeveer 2,2 miljard liter ethanol per jaar, bestemd voor zowel de binnen- als de buitenlandse markt.
Aanhoudende aanwezigheid
Vertegenwoordigers van de Guarani zijn tevreden over deze beslissing, maar wijzen op de aanhoudende aanwezigheid van boeren en illegale houtkap op hun land. Door de bloei van landbouw kampen de stammen met een tekort aan land in Brazilië. Valdelice Veron, een inheemse Guarini, hoopt dat nu een einde zal komen aan de vervuiling van de rivieren door pesticiden.
Het akkoord komt na een maandenlange discussie tussen stamhoofden, suikerboeren en de Braziliaanse autoriteiten. Sinds de verdwijning van stammenhoofd Nisio Gomes in 2011, is deze discussie een gevoelig onderwerp. Zijn gemeenschap slaagde erin terug te keren na de verdrijving uit de streek.
Activisten melden dat boeren vaak geweld gebruiken en dat ze de stammen verplichten weg te trekken uit de streek. Bovendien zouden lokale autoriteiten te weinig actie ondernemen om hen te beschermen.