Simon Bolivar in baan om de aarde
Humberto Márquez
30 oktober 2008
Venesat 1, “Simon Bolivar”, zo heet de eerste Venezolaanse satelliet die woensdag werd gelanceerd aan boord van een Chinese draagraket. De Venezolaanse president Hugo Chávez had het over een “daad van bevrijding” en benadrukte vooral het sociale nut van de communicatiesatelliet. Spionagedoeleinden worden formeel ontkend.
De satelliet vertrok woensdag omstreeks middernacht lokale tijd (17.53h in Europa) van op een lanceerbasis in de Chinese provincie Sichuan, aan boord van een “Lange Mars”-raket (Chang Zheng). Ze zou binnen tien dagen in een baan om de aarde moeten zijn gebracht en binnen een maand gebruiksklaar zijn.
De Venezolaanse leider Hugo Chávez volgde de lancering op de basis van Luepa in het zuidoosten van Venezuela en had het over een “daad van bevrijding”. “We hebben nu een socialistische satelliet om het socialisme in ons land op te bouwen en samen te werken met andere landen. Een satelliet in de dienst van het kapitalisme moet vooral geld opbrengen, maar de ‘Simon Bolivar’ komt vooral de ontwikkeling van ons volk ten goede.”
De satelliet, die werd genoemd naar de held van de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje, zal op een hoogte van 36.000 kilometer circuleren in een baan die was toegekend aan Uruguay. Het signaal van 1300 megahertz zal te ontvangen zijn van het zuiden van Mexico tot Centraal-Argentinië en -Chili.
China droeg voor een stuk bij aan de financiering van het project, dat 406 miljoen dollar (310 miljoen euro) kost. 241 miljoen ging naar de bouw van de satelliet, de lancering en de opleiding van het personeel, 165 miljoen naar de bouw van twee grondstations in Venezuela, in Luepa en in El Sombrero in het centrum van het land.
Geneeskunde en onderwijs op afstand
“We willen de sociale projecten van de Bolivaraanse revolutie voortstuwen”, verklaarde minister van Wetenschappen en Technologie Nurys Orihuela voor ze naar China trok voor de lancering. “Bijvoorbeeld voor onderwijs en medische hulp op afstand en om communicatiesystemen toegankelijker en goedkoper te maken.”
Satellietcommunicatie was tot nu toe alleen mogelijk in het rijkere noorden van Venezuela. Met de satelliet komt daar verandering in. Luis Holder, hoofd van het project, gaf het voorbeeld van de 11.000 Warao-indianen in de delta van de Orinocorivier. Die zullen voortaan kunnen genieten van onderwijs en medische assistentie door specialisten in de beste ziekenhuizen van het land.
De eerste gebruikers van de satelliet zijn de openbare televisie-omroep Canal 8 en Telesur, de in Venezuela gebaseerde omroep voor heel Latijns-Amerika. Voortaan zullen ook geïsoleerde gemeenschappen langs de grens met Brazilië of Colombia naar de Venezolaanse programma’s kunnen kijken, in plaats van naar de zenders van de buurlanden.”
Chávez dankte Uruguay voor het ter beschikking stellen van de satellietbaan. In ruil krijgt Montevideo tien procent van de omroepcapaciteit, waardoor het de ontvangst van zijn openbare omroep, van mobiele telefonie en internet in landelijke gebieden kan verbeteren.
Spionage
Venezuela ontkent officieel dat de satelliet gebruikt zal worden voor spionage of militaire doeleinden, hoewel dat technisch mogelijk is. “De satelliet is transparant wat betreft de informatie die ze verstuurt. Ze is niet ontworpen om informatie te monitoren”, zegt Holder. Minister Orihuela benadrukte dat het over een “sociaal project” gaat.