Skaten helpt Cambodjaanse meisjes vooruit

Nieuws

Skaten helpt Cambodjaanse meisjes vooruit

Skaten helpt Cambodjaanse meisjes vooruit
Skaten helpt Cambodjaanse meisjes vooruit

Simba Shani Kamaria Russeau

03 december 2013

Skateboarden is een nieuw verschijnsel in Cambodja, en volgens de ngo Skateistan Cambodia een ideale manier om straatkinderen in de hoofdstad Pnom-Penh te helpen. Bovendien ligt de drempel voor meisjes er veel lager dan bij andere sporten.

Cambodjaanse tieners verzamelen in een kleurrijk skatepark niet ver van de Russische markt in Pnom-Penh. Opvallend: het zijn allemaal meisjes. De twintigjarige Kov Chansangva, hier beter bekend als Tin, is de drijvende kracht achter deze skatesessies.

“Ik skate al een jaar lang iedere dag. Wanneer ik op een skateboard sta, voel ik me blij en zorgeloos. Het heeft mijn leven echt verbeterd: ik heb nu meer vertrouwen om de dagelijkse problemen aan te pakken”, vertelt Tin.

Skateboarden wordt hier niet alleen gezien als een nieuwe, verfrissende manier van leven. Het zou ook de genderkloof helpen dichten. Volgens de Gender Gap Index 2013 van het Wereld Economisch Forum is die nergens in Oost-Azië en de Pacifische regio zo diep als in Cambodja.

“In het verleden wilden meisjes niet aan sport doen, omdat ze dachten dat ze niet dezelfde dingen als jongens mochten doen. Nu ze meer en meer vrouwelijke skaters zien, beseffen ze dat ze er beter in kunnen worden dan jongens”, denkt Tin.

Terug naar school

Wekelijks komen er bijna 200 studenten naar dit skatepark, dat wordt uitgebaat door de ngo Skateistan Cambodia. “Een voordeel van skateboarden in een land als Cambodja, is dat meisjes er gemakkelijk aan kunnen deelnemen”, verklaart Alix Buck, ontwikkelingsmanager van deze organisatie.

Skateistan gebruikt skateboarden als een manier om jongeren tussen 5 en 18 jaar te versterken. Meer dan 50 procent van zijn skaters zijn kinderen die op straat werken – bijvoorbeeld op vuilnisbelten of in visverwerkingsbedrijven — en bijna 40 procent van hen zijn meisjes.

“Genderstereotypen bestaan niet bij het skateboarden, omdat het hier een nieuwe sport is. Meer gecommercialiseerde sporten, zoals voetbal, zijn moeilijk omdat die al door mannen gedomineerd worden”, meent Buck.

Via het skaten worden kinderen ook overtuigd om opnieuw naar school te gaan. Zo werkt Skateistan Cambodia met verschillende partnerorganisaties samen, en die helpen de kinderen om onderwijs, onderdak en tot gezondheidszorg te krijgen.

Bijna de helft van de 15 miljoen Cambodjanen is jonger dan 25. Met een gemiddeld inkomen van minder dan een dollar per dag trekken veel mensen van het platteland naar de stedelijke gebieden.

Frans skateboard

“Druggebruik en gokken zijn een groot probleem bij jongeren. De meeste kinderen in Cambodja haken af op school en belanden op straat”, getuigt Rath Chansopheakna, een 24-jarige lesgever in skateboarden en breakdance bij de Franse ngo Pour un Sourire D’Enfant (PSE), een partner van Skateistan Cambodia.

“We werken met kinderen uit verschillende sociale milieus. Skaten helpt hen om de sociale barrières te overstijgen, zodat armere kinderen niet langer bang zijn van hun rijkere leeftijdsgenoten”, aldus Chansopheakna

Benjamin Pecqueur, directeur van Skateistan Cambodia, werkte eerst voor PSE. Hij vertelt dat zijn zus hem een oud skateboard uit Frankrijk opstuurde. Enthousiast ging hij er de straat mee op. In geen tijd stonden er twintig jongeren rond hem, die het nieuwe speelgoed ook wilden uitproberen.

Daarop is Pecqueur met skatelessen voor kinderen gestart, en heeft hij met de hulp van Skateistan het skatepark in Pnom-Penh uit de grond gestampt.

“De jongeren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van Cambodja, en met de juiste middelen kunnen ze mee de toekomst van het land vormgeven”, besluit hij.