Smeltende gletsjer doet Zwitsers-Italiaanse grens verschuiven

Nieuws

Zwitserland en Italië hertekenen grens dichtbij Matterhorn

Smeltende gletsjer doet Zwitsers-Italiaanse grens verschuiven

Zwitserland en Italië hebben hun grens dichtbij de bekende Matterhorn moeten aanpassen door de klimaatverandering. De oorzaak zijn snel smeltende gletsjers en sneeuwvelden, die de basis van de grens vormen.

Zwitserland heeft verschillende grensaanpassingen gedaan in de Alpen, zowel aan de grenslijn met Italië als met Frankrijk. De Franse aanpassingen zijn relatief klein en het gevolg van spoorlijnen en rivieren. Maar de Italiaanse verschuiving is het gevolg van de klimaatverandering.

De grensverlegging is opnieuw een signaal van de sterke impact van de klimaatverandering op de Alpen.

Grote delen van de Zwitsers-Italiaanse grens worden immers bepaald door gletsjers en sneeuwvelden. Vaak dient de waterscheidingslijn als basis voor de grens, of de rand van een gletsjer of sneeuwveld. Door de snelle veranderingen in die gletsjers dringen officiële aanpassingen zich nu op.

De veranderingen hebben een impact op het bekende ski-oord Zermatt, net onder de al even bekende Matterhorn, een van de hoogste bergen in Europa en onder meer bekend van de Toblerone-chocolade.

Alpen

De grensverlegging is opnieuw een signaal van de sterke impact van de klimaatverandering op de Alpen. Zwitserse gletsjers hebben vorig jaar alleen al gemiddeld 4 procent van hun volume verloren. Enkel in 2022 was dat jaarverlies nog groter, met 6 procent.

Begin dit jaar nog bleek uit onderzoek dat meer dan het totale ijsvolume in de Alpen over 26 jaar met de helft zal slinken als de klimaatverandering niet onmiddellijk aan banden wordt gelegd.

De Alpen worden bovendien in sneltempo groener en gevaarlijker voor bergbeklimmers. Dat heeft ook gevolgen voor de iconische Matterhorn zelf: door de cyclus van dooi en vriesweer loopt smeltwater in scheuren en barsten, waar het opnieuw bevriest en uitzet. Daardoor worden de scheuren steeds groter en dieper, en komen grote stukken steen los.