Snelle dood van malariaparasiet biedt hoop

Nieuws

Snelle dood van malariaparasiet biedt hoop

26 oktober 2012

Wetenschappers zijn er in een laboratorium in geslaagd malariaparasieten heel snel te doden. Het biedt uitzicht op een nieuwe strategie tegen de ziekte.

De wetenschappers denken de achilleshiel van de Plasmodium falciparum, de dodelijkste malariaparasiet, gevonden te hebben. Ze maken gebruik van een molecule die vitale processen bij de parasiet grondig verstoort. Bij laboratoriumtproeven stierf 90 procent van de parasieten in nauwelijks drie uur, de rest was na twaalf uur dood.

Dit soort strategieën is belangrijk omdat de Plasmodium falciparum steeds sneller resistent wordt tegen de huidige medicijnen.

Therapie binnen de tien jaar

Er worden nu wel nieuwe medicijnen ontwikkeld maar die werken ongeveer op dezelfde manier als de huidige; voor de lange termijn zijn die wellicht geen oplossing.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen prikken, zo bloed met de parasiet binnenkrijgen en vervolgens gezonde mensen prikken.

De wetenschappers gaan de moleculen nu verfijnen om ze effectiever te maken en hopen dat dit binnen de tien jaar tot een nieuwe therapie leidt.

Het onderzoek, dat zopas in Proceedings of the National Academy of Sciences verscheen, is het werk van wetenschappers van het Imperial College in Londen en het Franse Pasteur-instituut.

Malaria veroorzaakte in 2010 de dood van 655.000 mensen, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de WHO in Afrika, vooral onder kinderen. In Afrika sterft elke minuut één kind aan malaria.