Snelle transitie naar schone energie bespaart wereldeconomie 12.000 miljard dollar

Nieuws

Bedrijven werden afgeschrikt om te investeren in de transitie

Snelle transitie naar schone energie bespaart wereldeconomie 12.000 miljard dollar

Snelle transitie naar schone energie bespaart wereldeconomie 12.000 miljard dollar
Snelle transitie naar schone energie bespaart wereldeconomie 12.000 miljard dollar

IPS

15 september 2022

De transitie naar hernieuwbare energie kan de wereldeconomie minstens 12.000 miljard dollar besparen tegen 2050, blijkt uit een studie van de Universiteit van Oxford. En dan zijn de voordelen voor het klimaat nog niet eens meegerekend.

Erik Wilde / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Nieuwe berekeningen door de Universiteit van Oxford tonen dat een ambitieuze, volgehouden transitie naar groene energie de wereldeconomie bakken geld bespaart – zo’n 12.000 miljard tegen 2050.

Erik Wilde / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Klimaatwetenschappers pleiten al decennia voor een snelle transitie naar hernieuwbare energie om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Maar al even lang wordt gevreesd dat die transitie te duur zou zijn en de economische groei zou afremmen.

‘Het is een wijdverbreide misvatting dat overstappen op schone, groene energie pijnlijk en duur zal zijn.’

Nieuwe berekeningen door de Universiteit van Oxford tonen net het tegenovergestelde: een ambitieuze, volgehouden transitie naar groene energie bespaart de wereldeconomie bakken geld - zo’n 12.000 miljard tegen 2050.

Gewoon verkeerd

De studie spreekt van een ‘win-win-winscenario’: hernieuwbare energie drukt de energiesysteemkosten, levert meer energie voor de wereldeconomie en vergroot de toegang tot energie voor meer mensen in de wereld.

Bovendien houdt de berekening enkel rekening met de pure energiekosten. Ze houdt dus geen rekening met de gevolgen voor het klimaat, en de enorme economische kosten of baten die met de verschillende klimaatscenario’s gepaard gaan.

‘Het is een wijdverbreide misvatting dat overstappen op schone, groene energie pijnlijk en duur zal zijn en grote opofferingen zal vergen van ons allemaal - dat is gewoon verkeerd’, zegt hoogleraar Systeemwetenschappen Doyne Farmer. ‘De kosten van hernieuwbare energie dalen al decennialang, en ze zijn in veel situaties al goedkoper dan fossiele brandstoffen. Uit ons onderzoek blijkt dat ze de komende jaren in alle toepassingen goedkoper zullen worden.’

Pessimistische scenario’s

De onderzoekers tonen aan dat klimaatmodellen de kosten van schone energie consequent overschatten. De kosten voor zonne-energie bijvoorbeeld daalden tweemaal zo snel als de meest optimistische scenario’s hadden voorspeld.

‘Modellen die hoge kosten voorspellen hebben bedrijven afgeschrikt om te investeren in de transitie.’

Daaruit zijn lessen te trekken, zeggen de onderzoekers, ook bijvoorbeeld voor wat de kosten van batterij-opslag betreft. We verkijken ons op de dure technologieën om stroom op te slaan, maar ook die kosten zullen snel dalen, stelt de studie. Een schril contrast met bijvoorbeeld de kosten van kernenergie, die de afgelopen vijf decennia constant zijn gestegen.

‘Modellen die hoge kosten voorspellen hebben bedrijven afgeschrikt om te investeren in de transitie en hebben overheden nerveus gemaakt om de transitie te versnellen’, zegt hoofdauteur Rupert Way. ‘Maar die modellen hebben de kosten keer op keer overschat. Enkele jaren geleden nog dachten we dat netto-nuluitstoot tegen 2050 zo duur was dat het amper geloofwaardig was - nu vinden zelfs de meest pessimistische scenario’s dat het binnen handbereik ligt.’

Inflatie

‘De wereld heeft tegelijk te maken met een inflatiecrisis, een nationale veiligheidscrisis en een klimaatcrisis, en die zijn allemaal veroorzaakt door onze afhankelijkheid van dure, onzekere en vervuilende fossiele brandstoffen’, zegt Farmer.

‘Deze studie bewijst dat ambitieus beleid om de transitie naar schone energie dramatisch te versnellen niet alleen nodig is om klimaatredenen, maar de wereld ook duizenden miljarden kan besparen aan energiekosten. En tegelijk krijgen we een schonere, goedkopere en meer energiezekere toekomst.’